Verkeersveiligheid - Regels & Verkeersveiligheid - Raadgevingen | 3 Maart 2015

Stilstaan op de pechstrook: de juiste reacties

© Secunews.be

Bij verkeersopstoppingen op de autosnelweg zijn er altijd automobilisten die de pechstrook gebruiken om zo “tijd te winnen” en andere voertuigen in de file voorbij te rijden of om sneller de eerstvolgende afrit te bereiken.

Het gaat hier duidelijk om een verkeersovertreding: op autosnelwegen en op bepaalde autowegen is het immers verboden om op de strook te rijden die zich uiterst rechts aan de andere kant van de witte doorlopende streep bevindt, om er stil te staan of te parkeren, behalve in geval van overmacht. Met andere woorden, wanneer het echt niet anders kan, bijvoorbeeld in geval van een defect aan uw voertuig of een ongeval, als u zich onwel voelt of hulp wilt bieden ... Uw eerste reacties: denk aan uw veiligheid!


Indien u met uw voertuig om de een of andere reden noodgedwongen op de pechstrook van een autosnelweg terechtkomt, denk dan in de eerste plaats aan de risico’s op een ongeval. Volg het advies dat hieronder gegeven wordt letterlijk op.

• Plaats uw voertuig uiterst rechts op de pechstrook en zet uw vier richtingaanwijzers aan.

• Stap onmiddellijk uit, liefst langs rechts en ga direct achter de vangrail staan. Zorg ervoor dat niemand in het voertuig blijft zitten.

• Doe een fluohesje aan.

• Zet de gevarendriehoek op 100 meter achter het voertuig, denk steeds aan uw veiligheid en verplaats u indien mogelijk achter de vangrails.Andere tips:


• Steek NOOIT de autosnelweg over.

• Gebruik uw gsm of een praatpaal om hulp te vragen. Praatpalen staan om de twee kilometer langs onze autosnelwegen (de dichtstbijzijnde is aangeduid). U krijgt er  onmiddellijk verbinding met de centrale. De operator weet automatisch waar u staat en hij verwittigt de hulpdiensten of de takeldienst.

• Houd er rekening mee dat u het voertuig zo snel mogelijk van de pechstrook moet (laten) verplaatsen.
Christian Arnould, Hoofdcommissaris o.r.
Werner Van Cant, Commissaris, Federale Wegpolitie


Verder lezen: http://www.polfed-fedpol.be

« Vorige pagina


 

 

Nieuwsbrief

Inschrijven !