Politie: werking | 15 April 2014

Speciale eenheden CGSU: midden in de opleiding van de kandidaten!

© Fed Pol-CGSU

Mythische eenheden? Bijzondere eenheden? Een bende supermensen, getraind op het scherp van de snee? In de ogen van het grote publiek klopt dit ongetwijfeld. Zelfs collega’s van de politie zien de leden van de bijzondere eenheden van de federale politie soms zo: “De mannen die er deel van uitmaken hebben zonder twijfel bijzondere professionele kwaliteiten, maar het zijn geen Übermenschen”, zo zegt P.V.W., de verantwoordelijke voor de opleiding van deze eenheden.

Hoe komt iemand erbij en welke criteria hanteert men tijdens de toelatingsproeven en gedurende de opleiding? We hebben hierover een uitgebreid gesprek gehad met een kandidaat en met de selectieverantwoordelijke (zie interviews in referentie). We geven hier een samenvatting van deze gesprekken.Wat moet u kunnen om bij de speciale eenheden te horen?

Samen met de verantwoordelijke van de opleiding overlopen we alle facetten van de selectie. Hij legt tot in detail uit met welke uitdagingen en moeilijkheden de eenheid wordt geconfronteerd bij de rekrutering en opleiding van het personeel, dit alles in de context van een veranderende maatschappij, de hervorming van de politie en de oprichting van speciale eenheden bij sommige lokale korpsen.


De directie van de speciale eenheden (CGSU) bestaat uit verschillende ondereenheden, elk met haar eigen opdrachten en taken. Dit brengt met zich mee dat ook de opleiding van de geselecteerde kandidaten varieert volgens de taken die ze zullen moeten uitvoeren. Een aantal basisvaardigheden wordt van iedereen verwacht: uitstekende leervaardigheid, een uitzonderlijke beschikbaarheid en teamgeest. Nadien wordt er gekeken naar de individuele kwaliteiten: naast de onontbeerlijk fysieke capaciteiten is vooral de bekwaamheid om grote hoeveelheden informatie op een korte tijd te verwerken van groot belang.

Ondanks haar reputatie heeft de eenheid bijna constant rekruteringsproblemen, te wijten aan de algemene werking van de politie en aan de evolutie die onze maatschappij doormaakt.Een bijzonder veeleisende procedure

In ons gesprek geeft de verantwoordelijke voor de opleiding ons meer details over de procedure van de rekrutering, zowel voor de mensen van de “arrestatie en interventie” als voor de kandidaten POSA (Peloton Observatie, Steun en Arrestatie). Zonder hier in detail te willen treden (zie daarvoor een interview van één van de kandidaten): de kandidaten worden onderworpen aan psychologische tests, rij- en schietoefeningen en een volledige dag “functioneel parcours”, alvorens, als ze geslaagd zijn, aan de “testweek” te mogen beginnen.

Tijdens deze beslissende week kunnen de deelnemers elke dag worden gediskwalificeerd. Wie deze test, waarin de kandidaten tot het uiterste worden vermoeid en gestresst, doorstaat, komt voor een evaluatiecommissie. Indien de kandidaat hier slaagt, wordt hij teruggestuurd naar zijn eenheid.


Men vraagt hen om een aangepast programma te volgen en verder te trainen. Dat is voor ons een bijkomende mogelijkheid om hun doorzettingsvermogen en wil om te slagen te evalueren. Vervolgens krijgen ze een coach toegewezen die hen zal helpen hun zwakke punten weg te werken (PVW). De eigenlijke opleiding begint pas na deze overgangsperiode. Na een eindevaluatie worden de kandidaten eindelijk lid van de eenheid van CGSU om kennis te maken met training, specialisatie en operationele opdrachten van de nieuwe job ...En diegenen die niet bij interventie aan de slag willen?

De selectieprocedure voor de andere, minder gekende eenheden van CGSU zoals observatie, technische steun, undercover (UCT) en andere, verschilt uiteraard grondig van die van de kandidaten voor arrestatie of interventie.

De specifieke kenmerken van de CGSU brengen met zich mee dat het selectieparcours en de inhoud van de proeven aangepast worden aan die kenmerken. Voor de eenheid “Observatie”, zo vertelt P.V.W., is het evident dat we de nadruk, onder andere, leggen op gedrag en houding dat eerder atypisch is voor een politieambtenaar. Voor de eenheid “Technische steun” komt het accent dan weer te liggen op technische kennis en de capaciteit om zich op IT-vlak bij te scholen.Frédéric Moser
Politie-inspecteur, licenciaat in de journalistiek

Bron: http://www.secunews.be/docs/CGSU_NL

« Vorige pagina


 

 

Nieuwsbrief

Inschrijven !