Politie: werking | 9 April 2014

Focus op de speciale eenheden van de Belgische politie

© Fed Pol-CGSU

Een gijzeling, een ontvoering, een opstand in de gevangenis, een ”fort chabrol” ... De leden van de speciale eenheden van de Belgische federale politie zijn speciaal opgeleid om in te grijpen in dergelijke crisissituaties, die een doorgedreven kennis en een specifieke uitrusting vereisen.

Een dergelijke gebeurtenis is natuurlijk geen dagelijkse kost voor deze speciale eenheden (hoewel het toch gemiddeld een keer of 40 per jaar voorkomt): zij vervullen ook nog vele andere specifieke taken en volgen daarnaast uiteraard een intensief trainingsprogramma.Wat doen de leden van CGSU nu eigenlijk?

In België maken de speciale eenheden deel uit van het Commissariaat-generaal van de federale politie. Die eenheden bestaan in totaal uit 540 personen (waarvan 85% operationele politieagenten) verdeeld over Brussel, Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi. Ongeveer 10% zijn vrouwen.

Op basis van hun specialiteit vervullen de leden van deze speciale eenheden taken ter ondersteuning van de administratieve en gerechtelijke overheden en van de lokale en federale politie. Kort samengevat verlenen deze eenheden de nodige bijstand bij het strafonderzoek, de bescherming van vooraanstaande personen en de identificatie van slachtoffers. Daarnaast treden ze uiteraard op in crisissituaties.


In het kader van het gerechtelijk onderzoek:

• observatie-, schaduw- en infiltratiepraktijken;
• afluisteren van telefoongesprekken, opsporingspraktijken en beeldopnames;
• arrestatie van gevaarlijke individuen;
• beschermen van mogelijk bedreigde getuigen.


Protection – Sweeping:

• beschermen van vooraanstaande figuren;
• overbrengen van bijzonder gevaarlijke gevangenen;
• opsporen van wapens en explosieven.


Identificatie van stoffelijke

Het gereputeerde DVI (Disaster Victim Identification) is belast met de identificatie van slachtoffers bij rampen of in het kader van het gerechtelijk onderzoek.In een volgende artikel zullen we dieper ingaan op de selectie en opleiding van de leden van deze speciale eenheden.Dominique Soffers, CGSU, Politiecommissaris
Christian Arnould, Hoofdcommissaris o.r.

Bron: www.polfed-fedpol.be

« Vorige pagina


 

 

Nieuwsbrief

Inschrijven !