Deze site maakt gebruik van cookies om de inhoud van Secunews vzw te optimaliseren op basis van statistieken over het surfgedrag van onze lezers. Door verder te surfen, aanvaardt u het gebruik van cookies voor deze doeleinden. Zie ons privacybeleid voor meer informatie. Privacyverklaring

A A A
 • Wat moet je doen als je vastzit in een menigte in beweging, je ingesloten wordt en je niet meer zelf kan kiezen waar je heen gaat? Wat zijn de juiste reflexen om uit dit soort situaties te geraken?

 • Veiligheid bij een evenement mag je niet improviseren. Alle partijen (organisatoren, autoriteiten, hulpdiensten en politie) moeten hierbij worden betrokken. Het gebrek aan onderverdelingen in een tent verhoogt het risico op snelle uitbreiding van brand. Er is dus minder tijd om het publiek te evacueren. Veiligheidsnormen zijn daarom uiterst belangrijk.

 • Een lange reis met de wagen moet je goed voorbereiden. Uiteraard moet je auto technisch volledig in orde zijn en je bagage correct ingeladen en vastgemaakt worden. Zorg er ook voor dat je alle nodige documenten bij hebt en vooraf je route plant… We geven je hier een handige checklist en nog wat praktische tips voor je vertrek.

 • Als gevolg van de aanhoudende terroristische dreiging werden opnieuw Europese richtlijnen in Belgische wetgeving omgezet. Deze nieuwe regels hebben betrekking op het verwerven en voorhanden hebben van volautomatische en halfautomatische vuurwapens en hun laders, alsook op jagers en sportschutters.

 • Elke beveiligingsprofessional, ongeacht zijn vakgebied, zal je vertellen dat je veiligheidsrisico’s nooit volledig kan uitsluiten. Met welke risico's moet een particulier rekening houden en hoe kan hij zijn bezittingen en zichzelf effectief beschermen en tegelijkertijd de kosten van deze beveiliging in de hand houden? Wat moet hij

  ...
 • Tegenwoordig is spanning in het leven van een hulpverlener alomaanwezig. Spanning kan altijd en overal opduiken. Steeds vaker kan een verkeerd begrepen woord of gebaar ertoe leiden dat een situatie uit de hand loopt. Hoe houd je tijdens een crisissituatie de dialoog in stand? 

 • Heeft het feit dat er voorwerpen worden meegenomen na een verkrachting een invloed op het resultaat van het onderzoek? Er zijn twee mogelijkheden: een gelegenheidsdiefstal na een verkrachting of een diefstal die "toevallig" wordt gevolgd door een verkrachting.

 • De stress bij het vertrek, de files, de warmte, de eentonigheid van het traject, … het zijn allemaal factoren die bijdragen tot het grote aantal verkeersongevallen op de autosnelwegen tijdens de zomermaanden. Daarom is het absoluut noodzakelijk om je reis goed voor te bereiden en om ervoor te zorgen dat je optimaal in vorm bent.

 • Mensen die besluiten om te stoppen met het gebruik van een al dan niet legaal psychotroop middel (dat op de hersenen inwerkt), krijgen vaak te maken met een sterke behoefte om dat middel toch weer opnieuw te gebruiken. Die sterke drang of craving kan leiden tot een terugval. Het is dus erg belangrijk om te leren daar goed mee om te gaan.

 • De opstart van een bedrijf, zoals een crèche, een wassalon, een carwash of een bakkerij gaat gepaard met veel administratieve verplichtingen. Zo moet je nagaan of een omgevingsvergunning vereist is, de vroegere milieuvergunning. Afhankelijk van de indelingsklasse, dien je een vergunningsprocedure te doorlopen of geldt er een eenvoudige meldingsplicht.

 • Mag een particulier munitie verwerven en thuis opslaan zonder een vergunning tot het voorhanden hebben van een vuurwapen? Onder welke voorwaarden mogen jagers en sportschutters munitie kopen, vervoeren en thuis bewaren? Hier beschrijven wij op concrete wijze de wettelijke bepalingen over munitie voor draagbare vuurwapens.

 • De hond is een sociaal wezen uit noodzaak, hij leeft immers in het wild in groepsverband: al de leden van de roedel werken samen, elk heeft zijn eigen vaardigheden en dit voor een optimaal functioneren van de hele groep. Maar hoe interpreteren we die sociale organisatie het best bij de opvoeding van een hond?

 • Vorig jaar werden bijna 400 vriendschapsfraudegevallen gemeld aan de FOD Economie, maar het aantal niet-aangegeven gevallen ligt nog veel hoger. In meer dan de helft van de geregistreerde gevallen betaalden de slachtoffers de oplichters, in totaal 4 miljoen euro. Hoe kan deze vorm van fraude worden voorkomen?

 • Sociale media, versleutelde berichten, misbruik van asielaanvraagprocedures en uiteenlopende arbeidswetgevingen zijn allemaal troeven voor mensenhandelaars en hun transnationale netwerken die zeer actief zijn op het gebied van seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting, bedelarij, orgaanhandel en handel in gehandicapte kinderen. 

 • De beste verdediging van kinderen tegen pedocriminelen bestaat erin risicosituaties te herkennen en ervan weg te vluchten. Om de valstrikken te kunnen doorzien, moeten kinderen absoluut de meest gebruikte methodes van de aanvallers kennen en er gepast op kunnen reageren. Welke zijn de meest voorkomende listen van kinderlokkers?

 • Als iemand in een privéwoning slachtoffer is van een misdrijf en naar de politie belt, kan de eigenaar van dat gebouw dan weigeren de politie binnen te laten? Een persoon geeft al dagen geen teken van leven meer volgens de buren en de politie vindt braaksporen, mag ze dan de deur forceren om te zien wat er aan de hand is?

 • Met de terugkeer van het goede weer zien we ook de wielertoeristen weer massaal op onze wegen. Maar wat zijn de regels als men met verscheidene fietsers samen rijdt? Mogen twee fietsers naast elkaar rijden ? Mag een groep fietsers de rijbaan gebruiken? Wanneer moet men wegkapiteins en begeleidende auto’s voorzien?

 • Net zoals een alcohol- of drugsverslaving, zorgt een koopverslaving ervoor dat de persoon in kwestie de controle verliest. Tussen 3 en 7% van de Europese bevolking heeft een koopverslaving. Daardoor komen ze vroeg in financiële problemen en in bepaalde gevallen beginnen de verslaafden te stelen, op te lichten of zich te prostitueren.

  Wat kunnen ouders doen als hun kind niet thuis is gekomen? Waar kunnen ze terecht met hun angst en bezorgdheid? Hoe weten ze of hun angst gegrond is? Moeten ze stappen ondernemen - en zo ja, welke en wanneer? 

 • Er zijn helaas voorbeelden genoeg van drama’s in een overvolle feest-, theater- of bioscoopzaal, veroorzaakt door brand. Maar hoe zit dat met evenementen en feesten in een of meerdere tenten? Deze tijdelijke structuren, grotendeels bestaande uit doek, zijn immers nog veel gevoeliger voor brand. Wat zijn de potentiële risico's?