Deze site maakt gebruik van cookies om de inhoud van Secunews vzw te optimaliseren op basis van statistieken over het surfgedrag van onze lezers. Door verder te surfen, aanvaardt u het gebruik van cookies voor deze doeleinden. Zie ons privacybeleid voor meer informatie. Privacyverklaring

A A A
 • Je kan je huis of appartement met een aantal heel eenvoudige ingrepen beter beveiligen, zonder grote kosten. De diefstalpreventieadviseur van je politiezone of gemeente geeft je praktische en objectieve tips om je woning beter te bechermen tegen inbraak.

 • Voor het opstarten van een hele reeks bedrijven zoals een restaurant of een carwash, heb je een milieuvergunning nodig of moet je eerst een aangifte doen. Of dat al dan niet het geval is, hangt af van de capaciteit en andere kenmerken. Je licht je dus beter in vooraleer je iets opstart!

 • Kan artificiële intelligentie bijdragen aan het beheer en de beveiliging van grote evenementen? Wat is de vooruitgang van AI op het gebied van profilering? Wat is het juridisch kader? Het antwoord krijgt u op de Security Day van 13/02/19 in Leuven, georganiseerd door ALIA, vertegenwoordiger van de elektronische veiligheidssector in België.


 • Mag ik mijn mistlichten overdag gebruiken als het stortregent? Wat bij lichte mist? Veel bestuurders twijfelen over de regels voor het gebruik van voor- en achtermistlichten. In deze donkere dagen is een kleine opfrissing dus nuttig!

 • Hebben Britten, Fransen, Hongaren, Italianen of Catalanen een verschillend onveiligheidsgevoel in hun wijk of andere zorgen over veiligheid? Het Europese Marginproject analyseerde dit twee jaar lang. We stellen hier kort de resultaten voor.

 • We onderschatten vaak de impact van onze dagelijkse alcoholconsumptie, zowel op privé als professioneel vlak: vermoeidheid, stress, moeite met beslissingen nemen, agressiviteit, enz. Hoe kan ik erachter komen of mijn alcoholgebruik problematisch aan het worden is? Wat zijn de nadelige gevolgen van alcohol op het lichaam?

  ...
 • De meerderheid van de honden vertoont minstens één gedragsprobleem en zo’n 60% op z’n minst drie. Maar over wat voor problemen hebben we het hier eigenlijk? een lichamelijk gebrek, een depressie of normaal gedrag dat toch storend kan zijn? Risico's en oplossingen...

 • Het is in de Belgische noch in andere Europese steden niet gevaarlijk in de metro's, maar agressie helemaal uitsluiten kan je natuurlijk nooit, vooral op bepaalde momenten van de dag, als de stations en parkings er verlaten bijliggen. Enkele tips voor meer veiligheid.

 • Je hebt hulp nodig en je belt het nummer 112 voor iemand in nood, of het nu om een gezondheidsprobleem thuis gaat of ergens waar een ongeval heeft plaatsgevonden. Welk soort ziekenwagen of MUG komen te hulp en hoe? We geven een overzicht van de dringende geneeskundige hulpverlening.

 • Het feit dat tieners verslingerd zijn aan smartphones baart hun ouders al enkele jaren zorgen. Ze weten niet meer hoe ze grenzen kunnen stellen aan jongeren die koste wat kost constant online willen zijn. Is het mogelijk om verslaafd te zijn aan je smartphone en hoe kan je het gebruik door jongeren  beperken?

 • Fout geparkeerd, een ongeval of niet verzekerd? Een voertuig kan om verschillende redenen – administratief of gerechtelijk – worden weggetakeld door de politie. Welke stappen moet je ondernemen om je voertuig terug te krijgen en wat gaat je dat kosten?

 • Hoe kan je iemands bedoelingen "decoderen" als die zich dreigend of zelfs gewelddadig uit en hoe reageer je het beste in zo'n situatie? Door het onderscheid te maken tussen frustratieagressie, instrumentele agressie en pathologische agressie en de juiste aanpak toe te passen. Hier volgen enkele tips.

 • De politie registreerde verleden jaar in België bijna 48.000 diefstallen van of uit een voertuig. Dit cijfer houdt geen rekening met sacjackings, maar veel diefstallen worden ook niet aangegeven. Naar wat zijn de dieven op zoek? Vooral naar waardevolle spullen (laptops, smartphones, etc.) die zichtbaar in het voertuig werden achtergelaten…

 • Effectieve onveiligheid, onveiligheidsgevoel, sterkere negatieve percepties bij bepaalde categorieën van personen en bij wie al slachtoffer van een misdrijf is geweest… Hoe kan je de angst van de burgers voor criminaliteit in hun dagelijkse omgang met anderen en het beheer van hun wijk begrijpen en er rekening mee houden?

  ...
 • De herfstperiode kan voor weggebruikers onaangename verrassingen in petto hebben: bruuske temperatuurdalingen, aanvriezende mistbanken, vroege duisternis, gladde wegen door dode bladeren of modder en, afhankelijk van de streek, bevroren sneeuw of ijzel.

 • In de ogen van een agressor is een vrouw fysiek zwakker en een makkelijk slachtoffer. Vrouwen hebben er dus alle belang bij om vooraf na te denken over zelfverdedigingsstrategieën: nagaan welke situaties gevaarlijk kunnen zijn, die situatie nadien inschatten en hun gedrag aanpassen, de agressie anticiperen, zich erop voorbereiden, de juiste reflexen verwerven.

 • Is het wettelijk toegelaten om een vuurwapen of een blank wapen thuis als versiering tentoon te stellen? De reglementering is verschillend als het gaat om vrij verkrijgbare of om vergunningsplichtige wapens. Voor deze laatste maakt de wet een onderscheid tussen jacht- en andere wapens.

 • Het leven van een politieagent, een brandweerman, een EHBO’er is een aaneenschakeling van soms ernstige incidenten, voornamelijk qua psychologische impact die ze kunnen hebben. Het is van essentieel belang om een onderscheid te maken tussen de begeleiding van personeel in shock maar niet getraumatiseerd en de professionals die een trauma opliepen.

 • In de meeste gevallen gaat partnergeweld van kwaad naar erger. Het is dus van groot belang meteen te reageren voor er een drama plaatsvindt. Men moet eerst en vooral het slachtoffer aanmoedigen om erover te praten, maar ook om enkele voorzorgsmaatregelen te treffen …


 • Sinds 20 oktober 2018 bestaat er een nieuwigheid in de wegcode: de schoolstraat. Dit is een nieuw concept dat de openbare weg veiliger maakt door er een deel van het verkeer te weren. Laten we eens kijken hoe ze kan worden uitgevoerd en wat dit inhoudt.