Coronavirus: welk masker en voor wie?
© Lisa Van Damme

Coronavirus: welk masker en voor wie?

De ziektekiemen van het coronavirus kunnen zich verspreiden door gewoon te niezen of te hoesten. Hoe kun je overdracht vermijden? Een masker kan ervoor zorgen dat je niet besmet raakt of dat je zelf niemand besmet. Maar wie moet nu welk soort masker dragen?

 

 

Besmettingswijze

Het coronavirus wordt voornamelijk overgedragen door druppeltjes die vrijkomen bij het niezen, tijdens het praten of wanneer je slijm ophoest. Als deze druppels ergens op terechtkomen, kan iemand besmet raken door dat voorwerp aan te raken en dan met zijn handen aan zijn ogen, neus of mond te komen. Hoe bescherm je jezelf tegen zulke druppeltjes?

 

 

Verschillende soorten maskers

Er zijn twee soorten maskers: medische maskers en respiratoire maskers.

- Het doel van medische maskers (verzorgingsmaskers of chirurgische maskers) is de besmettelijke druppeltjes of adem van de drager tegen te houden. Dat soort mondmaskers moet gedragen worden door iemand die de griep heeft of die zich grieperig voelt.

- Het doel van respiratoire maskers, FFP2 (Filtering FacePiece, filterend gezichtsstuk), is voorkomen dat de drager mogelijk besmettelijke stoffen inademt die door de lucht en vooral door druppels overgedragen kunnen worden. Afhankelijk van het soort filter bieden deze maskers bescherming tegen partikels of bepaalde gassen of dampen. Zulke maskers zijn aanbevolen voor personeel in de gezondheidszorg wanneer ze iemand behandelen die besmet is met een virus dat van mens op mens kan worden overgedragen, zeker tijdens een pandemie. Hetzelfde geldt voor medewerkers in de gezondheidssector die in contact komen met zieken, aangezien de kans groot is dat ze worden blootgesteld aan het virus.

 

Een masker dragen: de meningen zijn verdeeld


De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om een masker te dragen als je iemand verzorgt die mogelijk besmet is met het coronavirus.


Sommige landen adviseren om een masker te dragen wanneer je het openbaar vervoer neemt, als je op plekken komt waar veel mensen zijn of wanneer je in een afgesloten en slecht geventileerde ruimte komt. Andere landen zijn er niet van overtuigd dat het nuttig is dat gewone burgers maskers dragen. Ze raden het gebruik voor gezonde mensen af zodat er meer maskers overblijven voor medewerkers uit de gezondheidssector. Als gewone burgers een masker zouden dragen, zou dat immers een vals gevoel van veiligheid kunnen geven waardoor fundamentele hygiënemaatregelen misschien verwaarloosd worden: social distancing en je handen wassen, vermijden om besmette oppervlakken aan te raken en dan aan je gezicht te komen.



De meningen zijn dus verdeeld. Iedereen is het er wel over eens dat mensen met COVID-19-symptomen en medewerkers uit de gezondheidszorg een masker moeten dragen.


Volgens de auteurs van de studie Rational Use of Face Masks (The Lancet - 20/03/2020), zou het coronavirus zich minder snel verspreiden als iedereen een masker draagt. Aangezien dit echter tot schaarste zou kunnen leiden, raadt de studie aan dat de gezondheidsautoriteiten bepalen welke groepen voorrang krijgen.


De Belgische regering heeft een lijst opgesteld die bepaalt welke beroepen eerst een masker krijgen (bron vrt).

 


Een medisch masker (FFP2-masker) correct dragen


Het is belangrijk dat je je handen eerst goed wast vooraleer je het masker aandoet. was ze ook nadat je het hebt uitgedaan.


Een slecht geplaatst masker geeft een vals gevoel van veiligheid. Daarom is het belangrijk om het masker correct te dragen (pas het aan volgens het model):

 

  • neem het masker aan de buitenkant vast in het midden;

  • zorg ervoor dat het staafje bovenaan zit en dat de plooitjes naar beneden wijzen;

  • breng het masker hermetisch aan op je gezicht en hou het daarbij aan de bandjes vast (de bovenste bandjes knoop je aan de bovenkant van je hoofd, de onderste bandjes in je nek);

  • zowel je neus, mond en kin moeten bedekt zijn;

  • knijp in het staafje aan je neus zodat het masker beter aansluit;

  • raak het masker enkel aan wanneer je het aan- of uitdoet en raak daarbij enkel de bandjes aan.


Het masker moet ten minste om de drie uur worden vervangen, maar ook als het vuil is, als het aangeraakt werd of als het in aanraking is gekomen met je nek.

 

Sandrine MATHEN
Hulpverlener



Bronnen:


Mondmaskers, apb.be, Coronavirus (COVID-19), januari 2020


Shuo Feng, Chen Shen, Nan Xia, Wei Song, Mengzhen Fan, Benjamin J Cowling, Rational use of face masks in the COVID-19 pandemic, 20/03/2020,  


Vrt.be, Aan deze mensen geeft de overheid prioriteit om coronatests af te nemen, 26 maart 2020