Vanaf welke leeftijd kan een kind alleen thuis blijven?

Alle ouders worden vroeg of laat met deze vraag geconfronteerd. Maar wat is het juiste antwoord? Kan ik mijn kind zonder toezicht achterlaten? Kan het, in geval van een probleem, gepast reageren? Hoe kan ik het op dergelijke situaties voorbereiden?

 

  

Dat hangt van verschillende factoren af: de ontwikkelingsgraad van het kind, of je in een veilige buurt woont, de aanwezigheid van broers of zussen, de duur en de regelmaat van je afwezigheid … In elk geval is het aan te raden om eerst te kijken hoe goed je  kind alleen kan blijven en het daar goed op voor te bereiden.
Observeer de vaardigheden van je kind


Voor je je kind alleen thuis laat, moet je er zeker van zijn dat het dit aankan. Let er in het bijzonder op dat je kind:


• niet geneigd is onbezonnen risico’s te nemen;

• de opgelegde regels begrijpt en respecteert;

• zich afstandelijk opstelt tegenover onbekenden;

• niet te snel van zijn stuk wordt gebracht door een onvoorziene gebeurtenis;


• niet angstig wordt bij het idee alleen te moeten blijven.


Neem de tijd om rustig met je kind te praten voordat je gaat testen of het in staat is om zelfstandig te blijven of niet. Moedig het aan om te zeggen wat het voelt voordat het alleen is. Praat ermee als je terugkomt, laat het zijn gevoelens en zijn indrukken uiten.
 Controleer de noodzakelijke kennis


Het is van groot belang dat je kind de volgende zaken kan en weet:


• het telefoonnummer waarnaar het moet bellen in geval van nood;

• indien mogelijk: het adres van een buur waar het terecht kan in geval van problemen;

• indien van toepassing: de werking van het alarmsysteem en het kunnen uitschakelen wanneer het per ongeluk afgaat.


Verder moet je kind goed weten hoe te reageren in bepaalde situaties, bijvoorbeeld wanneer er een rookgeur in huis hangt, als er een onbekende aan de deur belt, als er iemand opbelt en naar je vraagt … Om er zeker van te zijn dat je kind deze zaken onder de knie heeft, kan je dergelijke situaties eventueel oefenen in de vorm van een rollenspel.


Stel best een aantal regels op voor als je kind alleen thuis is in verband met het gebruik van internet (stel eventueel “parental control” in), tv-kijken (hoe lang?), vriend(inn)en uitnodigen (enkel met je toestemming), verbod op het gebruik van oven of gasfornuis …
Bereid de eerste keer goed voor


Indien mogelijk bereid je het geleidelijk aan voor om alleen te blijven en verlaat je je huis voor een korte periode om het te testen. Je moet elke keer kort je tips herhalen voordat je je kind alleen laat. 


Hier volgen ook nog enkele nuttige tips voor als je je kind alleen thuis laat.


• Leg een lijstje met belangrijke telefoonnummers bij de huistelefoon, of zet deze in zijn GSM: van de politie en de hulpdiensten, van jezelf en eventueel van buren, grootouders … voor als je zelf niet of moeilijk bereikbaar bent.


• Als je kind nog jong is, bereid dan (samen) een lijstje voor met dingen die het kan doen als het zich verveelt.


• Zorg ervoor dat gevaarlijke of verleidelijke dingen (alcohol, sigaretten, medicamenten, lucifers …) veilig opgeborgen zijn.
Een kind af en toe alleen thuis laten is een goede manier om het zelfstandigheid en verantwoordelijkheid bij te brengen. Maar als je het gevoel hebt dat je kind er nog niet aan toe is, of als je kind het zelf niet wil, forceer dan niets, maar doe een beroep op buitenschoolse opvang of een babysit.Lees ook:

De gevaren van elektriciteit in huis

Noodcentrale 112: blijf aan de lijn!

Welke risico’s op brandwonden lopen kinderen thuis?

Heeft je kind een hond als huisdier? Zo vermijd je ongevallen

Brandpreventie: de basisprincipes!
Michèle ORBAN

Strategische monitoring

 

Verder lezen