Pas op voor brand tijdens dakwerken!

Daken met bitumineuze bekledingen zijn vaak heel ontvlambaar: denk dus steeds aan de risico’s op brand! Platte daken hebben een aantal voordelen: ze vangen weinig wind, ze zijn meestal goedkoper en ze kunnen als terras dienen. Desondanks – of ze nu van beton, metaal of hout zijn – hebben ze een groot nadeel: de bitumineuze bekleding.Deze bekleding is zo goed als onmisbaar om het dak stevig en op een duurzame manier waterdicht te maken en wordt al jaren geproduceerd en toegepast. Ze is namelijk soepel, waterdicht en gemakkelijk om te plaatsen.


Voor de plaatsing en de herstelling moet maar één kant van de bekleding worden gesmolten met een brander. De stroken worden dan geplakt op het te bedekken stuk. Wanneer de platen afkoelen, worden ze weer stevig en waterdicht. Arbeiders gebruiken hiervoor dus open vuur op een ontvlambare bekleding.


Net daar gebeuren dan ook vaak ongelukken! Als de vlam te veel van het materiaal verhit, vat het vuur en dit zal zich snel verspreiden. De brandweer moet regelmatig ter hulp snellen voor deze soort brand.
Je kan de risico’s beperken door enkele maatregelen te treffenBij het ontwerp van het gebouw


Brandbare bekledingen zouden tot het strikte minimum beperkt moeten blijven. De Belgische wetgeving is redelijk streng voor nieuwe gebouwen: dakbedekkingen mogen de vlammen niet kunnen verder verspreiden. Het materiaal en de bekleding moeten conform de wetgeving zijn.


Bij de constructie van het gebouw kan je best aangepaste bekledingen kiezen, namelijk bekledingen die in de massa bij de productie behandeld worden zodat ze niet meer brandbaar zijn. Groene daken of daken met kiezelsteentjes helpen ook tegen de brandverspreiding, maar zijn wel zwaarder en belasten het skelet van het huis wwsterker.Tijdens de werken


• Zorg ervoor dat het te bedekken stuk niet oververhit raakt, leg de brander zorgvuldig weg en houd al het brandbare materiaal uit de buurt.


• Let goed op de ondergrond (zeker als die van hout is) en wees aandachtig voor ontvlambare voorwerpen in de buurt. Onder het dak is namelijk de zolder waar meestal een heleboel brandbare voorwerpen liggen.


• Wees voorzichtig met isolatieplaten; ook deze zijn soms ontvlambaar.


• Houd een brandblusser of water bij de hand om een mogelijke brand onmiddellijk te kunnen blussen.


• Laat de werf nooit zonder bewaking wanneer er geen grondige controle is geweest van de veiligheidsmaatregelen en de risicozones.Na de bouw


Bedek het platte dak indien mogelijk met grind: zo kan er nog altijd water door, maar het vuur zal zich niet kunnen verspreiden. Elk herstelwerk moet aan dezelfde veiligheidseisen voldoen als de bouw.Een nuttig document over brandpreventie is het ANPI-dossier: Werken met hittepunt, de vuurvergunning, DT 148-2010. Dit is beschikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Jean-Paul Charlier
Brandweercommandant o.r.