Deze site maakt gebruik van cookies om de inhoud van Secunews vzw te optimaliseren op basis van statistieken over het surfgedrag van onze lezers. Door verder te surfen, aanvaardt u het gebruik van cookies voor deze doeleinden. Zie ons privacybeleid voor meer informatie. Privacyverklaring

A A A

Tips

 • Cocaïne blijft de meest gebruikte illegale psychostimulerende drug in Europa. Het veroorzaakt waarschijnlijk ook de meeste problemen, vooral als de gebruiker wil afkicken. Wat zijn de effecten van de sterkste vorm van cocaïne, namelijk Crack?

 • Particulieren die een pistool dat het projectiel voortstuwt met lucht- of gasdruk wensen te kopen, vragen zich dikwijls af: welk type wapen mag ik voorhanden hebben? Ben ik verplicht om het bij een wapenhandelaar te kopen? Hoe moet ik het transporteren? Ben ik verplicht om ermee in een erkende schietstand te schieten?

 • Kan je de politie erbij halen als een hond erg agressief gedrag vertoont, op straat of in de buurt? Welke maatregelen kan de burgemeester nemen als daarbij personen in gevaar kunnen zijn? Hoe kan de gemeente in deze context ingrijpen om de risico’s te beperken van honden die als gevaarlijk bekend staan?

 • Zonder geobsedeerd te zijn door de mogelijkheid van een carjacking, ben je in enkele specifieke situaties best voorzichtig om zo het risico op autodiefstal tot een minimum te beperken. Voorbeelden van zo'n situatie: je wordt geprovoceerd, er gebeurt een lichte aanrijding, je wil instappen om weer te vertrekken of je komt thuis met de wagen. 

 • In Wallonië zijn bosactiviteiten erg populair. In een bos mag echter niet zomaar alles en de natuur moet worden beschermd. Wat staat er hierover in het Boswetboek? Hoe moet je je gedragen en hoe mag je je te voet, met de mountainbike, te paard of met de auto in het bos verplaatsen?

 • Geweld tegen kinderen kan fysiek, seksueel of psychologisch zijn, of te maken hebben met ernstige verwaarlozing. Iedereen die op professionele basis met kinderen in aanraking komt, kan vroeg of laat te maken krijgen met een mogelijk geval van fysieke mishandeling. We bekijken hier hoe je het beste kunt reageren in een dergelijke situatie.

 • Als belangrijkste energiebron van onze woning is elektriciteit alomtegenwoordig. Dit is echter niet zonder enig gevaar. Een defect stopcontact, een elektrisch apparaat dat al een dagje ouder wordt of spatjes water op een elektrische geleider kunnen fataal zijn.

 • Om de sociale controle in een stadswijk te verbeteren en het gedrag van de bewoners positief te beïnvloeden, is het essentieel om er leven in te brengen door constant passage en evenementen aan te moedigen. Een goed georganiseerde ruimte en het gevoel van de bewoners erbij te horen maken een wereld van verschil. 

 • Wat is het verschil tussen een gestopt, geïmmobiliseerd, stilstaand of geparkeerd voertuig? Veel ervaren chauffeurs zullen wellicht twijfelen over deze elementaire begrippen, zeker wanneer zij het examen voor het behalen van het rijbewijs al verscheidene jaren geleden hebben afgelegd … Laat ons deze basisdefinities even overlopen.

 • Als iemand je op straat aanspreekt om een petitie te tekenen of geld vraagt voor een goed doel, wees dan alert, het is soms een oplichter of een zakkenroller zijn die je waardevolle dingen afhandig wil maken. Wees dus op je hoede als men beroep doet op je vrijgevigheid. We zetten de meest voorkomende oplichtingstrucs even op een rijtje.

 • Een alarmsysteem voor binnen kennen we allemaal, maar over bewegingsdetectoren voor buiten kan ongetwijfeld niet hetzelfde gezegd worden. Welke soorten detectoren bestaan er? Zijn ze doeltreffend als ze aangesloten zijn op een alarmsysteem?

 • Onvoldoende grip op de weg, beperkte zichtbaarheid, een stilstaand voertuig door de staat van het wegdek, ongepast rijgedrag op de sneeuw… Allemaal veelvoorkomende situaties tijdens de wintermaanden. Neem voorzorgsmaatregelen en vergeet niet dat in de wegcode verschillende bepalingen staan die het risico op ongevallen in dergelijke situaties moeten beperken.

 • De wet beschouwt de luchtdrukwapens als "niet-vuurwapens", omdat de voortstuwing van hun projectiel niet door verbranding van poeder of een detonator gebeurt. Welke zijn de voorwaarden voor een particulier om een luchtdrukpistool of een luchtkarabijn te mogen verwerven en voor handen te hebben?

 • We zagen al dat verveling meestal de oorzaak is van problematisch gedrag bij honden, maar soms kan dit ook ontstaan door organische of psychische problemen. Als pathologieën eenmaal zijn uitgesloten, is het echter tijd om de behoeften van je hond te erkennen en eraan tegemoet te komen, en het dier opnieuw op te voeden.

 • Hoe kan je voorkomen dat je slachtoffer wordt van een carjacking? We bekijken welke voorzorgsmaatregelen je hiertegen kunt nemen als je de wagen neemt, bij vertrek, onderweg en op je bestemming, zowel naar het werk als op verre vakantie. In dit artikel hebben we het vooral over waakzaamheid onderweg.

 • Op een slecht onderhouden of beschadigd wegdek is een ongeval gauw gebeurd. Als daar sneeuw of ijzel bijkomt, wordt het nog gevaarlijker. Alle openbare besturen zijn verantwoordelijk voor de veiligheid op hun wegennet en moeten het dus onderhouden. Maar hoe zit het dan met de verantwoordelijkheid van de bewoners of de weggebruikers zelf?

 • Steeds complexere financiële markten en minder direct contact met je bankier zijn een vruchtbare voedingsbodem voor beleggingsfraude. Spontane beleggingsvoorstellen komen steeds vaker voor, maar ook fraude: boiler room, recovery room, cloned firms, Ponzi-fraude, binaire opties, enz.

 • Een mishandeld kind zal zijn lijden zelden vertellen aan volwassenen die het tegenkomt. Maar ouders of familieleden die de mishandeling plegen, verraden zich soms onbewust in kleine details door uitdagend of ongepast gedrag ten opzichte van het kind. De mishandeling kan fysiek, seksueel of psychologisch zijn.

 • Moeten dieren in de winter op stal? Al kunnen de meeste grazers wel het hele jaar door buiten blijven, hun weerstand tegen extreem lage temperaturen hangt af van verschillende factoren, die zowel eigen kunnen zijn aan het dier als aan de omstandigheden.

 • Sneeuw en ijzel zijn weer in het land en we moeten toegeven dat we nauwelijks voorbereid zijn om in deze zeer bijzondere omstandigheden te rijden. Om de kans op een ongeval tot een minimum te beperken zijn hier enkele aanbevelingen voor een doeltreffend rijgedrag op besneeuwde en beijzelde wegen …