Deze site maakt gebruik van cookies om de inhoud van Secunews vzw te optimaliseren op basis van statistieken over het surfgedrag van onze lezers. Door verder te surfen, aanvaardt u het gebruik van cookies voor deze doeleinden. Zie ons privacybeleid voor meer informatie. Privacyverklaring

A A A

Verkeersveiligheid

Hoe kan je veilig een ruiter inhalen? Mag je een groep ruiters doorbreken als je voorrang hebt? Na een herhaling van de regels en tips voor de ruiters zelf op de openbare weg gaan we in op de juiste reacties van andere weggebruikers wanneer zij ruiters tegenkomen op straat.

Als twee vriend(inn)en samen met de fiets op pad gaan, zullen ze vaak geneigd zijn om naast elkaar te gaan fietsen. Dat kan soms het andere verkeer hinderen of vertragen. De wegcode houdt dan ook rekening met dit soort situaties en beschrijft nauwkeurig de rechten en plichten van fietsers.

Op bepaalde momenten is het de bedoeling dat het leven in de wijk, vooral voor de kinderen, voorrang krijgt op het autoverkeer. In 1970 verscheen er een nieuw concept in het verkeersreglement: de speelstraat. Wie kan hiervoor het initiatief nemen? Hoe wordt deze tijdelijke afsluiting van de openbare weg gerealiseerd?

Een paard is een “levend vervoermiddel” en neemt dan ook een bijzondere plaats in binnen het verkeersreglement. Hoe moeten ruiters zich gedragen op de openbare weg? Mogen ze per twee naast elkaar rijden? Welke regels gelden er voor ruiters in groep? Wanneer en waar mag je galopperen?

Het Zoniënwoud in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet heel wat verkeer slikken, maar ook veel andere functies aankunnen. Daarom voorziet het boswetboek een reeks regels voor de gebruikers om het evenwicht in deze uitzonderlijke omgeving te bewaren.