Deze site maakt gebruik van cookies om de inhoud van Secunews vzw te optimaliseren op basis van statistieken over het surfgedrag van onze lezers. Door verder te surfen, aanvaardt u het gebruik van cookies voor deze doeleinden. Zie ons privacybeleid voor meer informatie. Privacyverklaring

A A A

Verkeersveiligheid


Mag ik mijn mistlichten overdag gebruiken als het stortregent? Wat bij lichte mist? Veel bestuurders twijfelen over de regels voor het gebruik van voor- en achtermistlichten. In deze donkere dagen is een kleine opfrissing dus nuttig!

De herfstperiode kan voor weggebruikers onaangename verrassingen in petto hebben: bruuske temperatuurdalingen, aanvriezende mistbanken, vroege duisternis, gladde wegen door dode bladeren of modder en, afhankelijk van de streek, bevroren sneeuw of ijzel.

Waar moet je bij het oversteken van een overweg rekening mee houden? Wat doe je als je voertuig vaststaat op de sporen? Bij de meeste ongevallen hebben de bestuurders of voetgangers het risico onderschat. Ze steken de sporen over terwijl de slagbomen nog in beweging of zelfs helemaal dicht zijn, niettegenstaande luid belgerinkel en rode knipperlichten! 


Sinds 20 oktober 2018 bestaat er een nieuwigheid in de wegcode: de schoolstraat. Dit is een nieuw concept dat de openbare weg veiliger maakt door er een deel van het verkeer te weren. Laten we eens kijken hoe ze kan worden uitgevoerd en wat dit inhoudt.

 

Dashcams zijn ook in België populair geworden nadat er online allerlei schokkende video’s opdoken die vanuit voertuigen werden gefilmd. De verkoop van deze camera’s steeg dan ook sterk de afgelopen jaren. Er is misschien geen specifieke wet voor het gebruik van deze nieuwe camera’s, de verspreiding van beelden daarentegen is wel onderhevig aan strikte regels.