Economisch, financiële en informaticacriminaliteit
- Details
Steeds complexere financiële markten en minder direct contact met je bankier zijn een vruchtbare voedingsbodem voor beleggingsfraude. Spontane beleggingsvoorstellen komen steeds vaker voor, maar ook fraude: boiler room, recovery room, cloned firms, Ponzi-fraude, binaire opties, enz.
- Details
Valse werkaanbiedingen, die op het eerste zicht echt en interessant lijken, vind je overal op het internet. Als hij eenmaal is gerekruteerd, neemt de muilezel, dikwijls zonder dat hij het zelf beseft, deel aan criminele activiteiten: witwassen van illegaal verkregen geld of het transport van onrechtmatig verkregen goederen.
- Details
De zogenaamde “muilezels” zijn zowel daders als slachtoffers. Ze vormen een kleine maar noodzakelijke schakel in de netwerken van het witwassen. Het zijn eigenlijk simpele tussenpersonen … Maar hoe komt het dan dat de muilezels in het centrum staan van een steeds verder groeiende markt met een dynamiek van vraag en aanbod?
- Details
Het doel van het politieonderzoek is het identificeren van de leden van de organisatie en de rol die elk van hen speelt. De analyse van de modus operandi van hypotheekfraude maakt duidelijk hoe moeilijk het is om aan de hand van huiszoekingen en verhoren formeel vast te stellen welke personen op welke wijze betrokken zijn.
- Details
Bij dit soort fraude blijven veel slachtoffers onbekend. Het is voor de benadeelde koper immers moeilijk om klacht in te dienen omdat hij in sommige gevallen zelf strafbare feiten heeft gepleegd. Aangezien een onderzoek dat uiteindelijk tot een vonnis kan leiden pas kan starten als er een klacht is, rijst de vraag welke instrumenten en middelen beschikbaar zijn om deze criminele organisaties op te sporen.