Vakantieaccommodaties: let ook daar op je veiligheid!

Op een onbekende plek verblijven, zoals in een hotel, een vakantiehuisje of -appartement, is niet altijd zonder risico: brand of een andere panieksituatie kan je het leven kosten. Besteed daarom bij aankomst enkele minuten aan het bestuderen van de veiligheid in je accommodatie. Een ongeval is immers snel gebeurd, dus je kan beter je voorzorgen nemen.
Wanneer je een reis voorbereidt, verzamel je allerlei informatie. Bij het kiezen van een hotel of vakantiehuis, houd je meestal vooral rekening met elementen die niet veel te maken hebben met veiligheid: Is er een zwembad voor de kinderen? Is het goed gelegen? Is er zon in de ochtend of na de middag?Maar over het algemeen wordt daarbij de toch zeer belangrijke veiligheidsinformatie over het hoofd gezien …
Hebben de kamers ook een nooduitgang?


Een raam aan de straatkant is al een goede toegang voor de hulpdiensten die snel zouden moeten evacueren. Er zou ook, naast de gewone uitgang, een nooduitgang moeten zijn op elke verdieping.

Vermijd hotels waar de gangen een doolhof vormen. Verken het hotel samen met je partner of gezin en zorg ervoor dat iedereen weet waar de nooduitgangen zijn.
Waar zijn de brandblusapparaten?


Zijn ze voorzien van een gebruiksaanwijzing? Zijn de adviezen voor noodgevallen duidelijk leesbaar en opgesteld in je eigen taal?


In geval van nood is het belangrijk geen tijd te verliezen. Daarom is het aan te raden enkele minuten van je vakantie te wijden aan het bestuderen van de veiligheidsvoorzieningen en -adviezen.
Is er een centrale brandmeldinstallatie?


Dankzij een centrale brandmeldinstallatie word je gewaarschuwd zodra er een risico op brand is. Het is al een goed teken als er een alarmsysteem is en als er rookmelders zijn.

Het ledlampje van de rookmelder in je kamer of verblijf zou één keer per minuut moeten knipperen of constant branden als teken dat de melder geactiveerd is.
Heb je een duidelijk antwoord gekregen op uw vragen i.v.m. de veiligheid?


Een vaag, half of geen antwoord moet je aandacht trekken. Dit geeft immers aan hoeveel belang de directie van het verblijf hecht aan de veiligheid.Touroperators kiezen de verblijven altijd heel zorgvuldig. Mocht je merken dat er een aantal veiligheidselementen ontbreken, moet je hen dit zeker melden. Wees daarentegen extra waakzaam wanneer je zelf je verblijf kiest.
Noot: raadpleeg ook de technische dossiers van de ANPI
Jean-Paul CHARLIER

Brandweercommandant or


Verder lezen