Een brandblusser gebruiken voor een beginnende brand thuis

We raden sterk aan om thuis één of zelfs meerdere brandblusapparaten te installeren. Kies zorgvuldig het juiste toestel, installeer het op een geschikte plaats en lees aandachtig de handleiding, om in het geval van brand geen tijd te verliezen of fout te reageren.
Wanneer er brand ontstaat in huis, moet je zo snel mogelijk reageren om te vermijden dat het vuur zich verder verspreidt en (nog meer) schade veroorzaakt. Met een brandblusser kan je kleine brandjes onder controle houden.
Welk model is geschikt?


Het te gebruiken model hangt af van de brandklasse. De klasse wordt met een pictogram aangegeven op het brandblusapparaat.


Klasse A: vaste en meestal organische materialen die verkolen (hout, papier, textiel, karton).

Klasse B: vloeistoffen of vaste stoffen die vloeibaar kunnen worden (alcohol, olie, vetten, verf).

Klasse C: gassen (stadsgas, methaan, butaan, propaan).

Klasse D: metalen (aluminium, natrium, kalium, fosfor, magnesium).

Klasse E: kookproducten (olie, frituurvet …).Wanneer je de klasse van het risico op brand heeft kunnen bepalen in functie van de beoogde plaats (bv. keuken of garage), moet je het type blusapparaat nog kiezen:


- Een brandblusser met water (met additieven) wordt gebruikt voor klasse A en B. Voor Klasse B mag je enkel zo’n brandblusser gebruiken als die werkt met waterschuim is of als je ermee kan spuiten.


- Een brandblusser met poeder wordt gebruikt voor klasse A, B en C. Dit type is geschikt voor een woning; als je gas in huis hebt, kies je best voor klasse C.


- Een brandblusser met koolstofdioxide (CO2) wordt gebruikt voor klasse B of voor brand in de buurt van elektriciteit. Koolstofdioxide is namelijk een betere isolator voor elektriciteit dan lucht.

Hoewel CO2 geen sporen achterlaat (de zogenaamde koolzuursneeuw verdampt heel snel door de omgevingstemperatuur), kan het heel koud zijn en schade toebrengen aan heel warme circuits.

Je moet heel voorzichtig zijn wanneer je deze brandblusser gebruikt. Het koude gas dat eruit komt (-70 °C), kan namelijk oppervlakkige brandwonden veroorzaken op de huid door snelle uitdroging!


Brandblussers voor handelszaken en appartementsgebouwen zijn voor het merendeel van het type BC of ABC.
Controleer het label en het gewicht!


Wanneer de brandblusser voorzien is van het label “BENOR” kan je zeker zijn dat je over een kwalitatief hoogstaand product beschikt. BENOR is hét Belgische keurmerk bij uitstek.


De lijst van gecertificeerde brandblussers van BENOR kan je vinden op http://www.apragaz.com (de organisatie voor certificatie). Je kan ook BENOR ANPI raadplegen op https://www.anpi.be.


Hoe zwaarder het apparaat, hoe groter het vuur dat je ermee zal kunnen blussen. Maar als leek moet je de brandblusser natuurlijk ook nog gemakkelijk kunnen hanteren. Wij adviseren daarom een brandblusser van rond de 6 kg aan te schaffen. Voor professionals op dit gebied raden we de zwaardere toestellen (van 9 of 12 kg) aan.De gebruiksaanwijzingen begrijpen


Zodra je een brandblusser hebt gekozen, moet je eerst en vooral de handleiding lezen of zelfs raad vragen bij een technicus. Een brandblusser is in enkele seconden leeg, dus je kan maar beter goed voorbereid zijn als er echt brand ontstaat!
Waar kan je de brandblusser best plaatsen?


Het apparaat moet op een zichtbare en toegankelijke plaats geïnstalleerd worden, zoals in de inkomhal, maar het mag de doorgang niet belemmeren. Je voorziet best één blusser per verdieping, of zelfs meerdere als de verdieping groter is dan 200 m2.


Op risicoplaatsen zoals de keuken of de garage kan je er ook best een installeren. Wegens het gewicht is het ook beter om het apparaat niet hoger te zetten of bevestigen dan 1,20 m.
Hoe moet je de brandblusser gebruiken?


• Haal de veiligheidspin eraf.

• Druk hard op de knop om druk te zetten op de brandblusser.

• Test de brandblusser kort.

• Ga op je hurken zitten en behoud de aanbevolen afstand volgens het type brandblusser (CO2: 1 m; water/schuim: 2-3 m; poeder: 3-4 m).

• Richt de straal op de bron van de vlammen.

• Ga niet binnen in een kamer die vol rook hangt en probeer geen grote vuren te blussen.

• Bel altijd en zo vlug mogelijk de 112 zodat professionals de situatie kunnen evalueren en het gevaar op een nieuwe brand wegnemen.


Na gebruik moet de brandblusser gecontroleerd worden en opnieuw gevuld worden door de producent.
Handig om te weten …• Een emmer water kan in heel veel gevallen ook helpen, behalve op brandende olie of elektrische apparaten onder spanning.


• Je kan beter een branddeken te gebruiken voor een brand in of rond een friteuse. Wanneer de brandblusser slecht gebruikt wordt, kunnen de vlammen uit de friteuse zich immers verspreiden. Gooi NOOIT water op een friteuse; de vlammen worden zo alleen maar groter!


• Vóór je een gasvuur blust met een brandblusser, moet je de gastoevoer afsluiten, anders kan er een ontploffing ontstaan.


• Denk er in elk geval aan de elektriciteit af te schakelen.
 


In samenwerking met ANPILees ook:

Brandpreventie: de basisprincipes!

Brand: in drie minuten hangt je huis vol met giftige gassen!

Autonome rookmelders in elke woningSandrine MATHEN, hulpverleenster

Jean-Paul CHARLIER
, brandweercommandant o.r.Verder:

https://www.brandveilig.be/brandblusser

https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandblusser