Brandveilige woning: plaats voldoende rookmelders en bespreek een vluchtplan!

Woningbranden in België eisen veel slachtoffers: gemiddeld sterft er elke 6 dagen iemand door een woningbrand. Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan met heel je gezin zorgen ervoor dat het aantal doden en gewonden drastisch vermindert.

 

Voldoende rookmelders: hoeveel en waar te plaatsen?

Naast het vermijden van brandrisico’s in en om je woning is het van levensbelang dat je voldoende hoorbare rookmelders (met een 10-jarige vaste batterij of op een brandcentrale) correct hebt hangen en goed onderhoudt. Weinigen beseffen dat je anders tijdens de nacht heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden bij brand. Als je slaapt, ruik je immers niet. Je neus schakelt zich uit tijdens je (diepe) slaap. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is enorm verstikkend.

Daarom is het belangrijk om alle risicoplaatsen in je woning te voorzien van een rookmelder, met uitzondering van locaties waar valse alarmen mogelijk zijn, zoals een afgesloten keuken, de badkamer en plaatsen waar de temperatuur zakt tot 4°C of stijgt tot 38°C, bijvoorbeeld de kelder, garage, veranda en een onafgewerkte zolder. Op die plaatsen is en kan er een brandrisico zijn. Daarom plaats je een rookmelder in de nabijheid ervan.

Eén rookmelder per verdieping is veel te weinig. Ik zie bijvoorbeeld vaak in de realiteit een rookmelder in de nachthal hangen. Als er brand uitbreekt in de slaapkamer van je kind duurt het tot deze rook aan die rookmelder komt voor je verwittigd wordt. De rookmelder gaat dus te laat alarm geven. Plaats op de kinderkamers en alle slaapkamers een rookmelder. Je moet zorgen dat de brand zeer snel gedetecteerd wordt en dat je vluchtweg nog beschikbaar is.

In een doorsnee gezinswoning zijn 6 tot 8 rookmelders nodig om te zorgen voor een snelle detectie. In elke woning zijn meerdere elektrische toestellen aanwezig die brand kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan de vaatwasser, wasmachine en droogkast, maar ook laders van elektrische fietsen, laptops en smartphones. Op deze plaatsen dient dus een rookmelder geplaatst te worden.

In grotere woningen worden bij voorkeur gekoppelde rookmelders geplaatst zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Het alarm van de rookmelders dient steeds hoorbaar te zijn tot in de slaapkamer en tijdens de diepe slaap. En vergeet niet elke maand je rookmelders af te stoffen.

Naast het plaatsen van voldoende rookmelders is het belangrijk om te kunnen terugvallen op een geoefend vluchtplan. Dit zorgt ervoor dat iedereen de woning tijdig en veilig kan verlaten.

 

Hoe maak je thuis een vluchtplan?

Op het werk doe jij en op school je kinderen jaarlijks minstens één evacuatieoefening. Iedereen moet in geval van brand kunnen terugvallen op een gekende en ingeoefende procedure. Doe dit thuis ook!

Net zoals bijvoorbeeld op je werkplaats is het belangrijk om ook thuis steeds een vrije vluchtweg te hebben. Dit is van levensbelang bij brand. Laat dus geen wasmand, boeken- of sporttassen staan bovenaan de trap. Dit doe je bijvoorbeeld om ze ’s morgens mee naar beneden te nemen. Maar in geval van brand midden in de nacht zijn deze zeer gevaarlijk om over te struikelen. Steek de sleutel op de voor- en achterdeur of leg hem in de buurt ervan! Zorg steeds voor een vrije vluchtweg.

Je kan ook kiezen voor knopcilinders (draaiknoppen) op de buitendeuren, deze zorgen ervoor dat je snel en makkelijk buiten geraakt. Spijtig genoeg zijn er elk jaar dodelijke slachtoffers van een woningbrand die net achter het elektrisch rolluik van de voor- of achterdeur worden gevonden. Zorg dus dat minstens je deuren geen elektrisch rolluik hebben.

Door het wegvallen van de elektriciteit is het ook noodzakelijk dat op elke slaapkamer een zaklamp ligt. Kies voor types met een ingebouwde dynamo en dus zonder batterijen.

Sluit de deuren op weg naar buiten. Op die manier wordt de brand opgesloten en krijgt hij zo weinig mogelijk zuurstof.

Bel als je buiten bent op de afgesproken verzamelplaats de brandweer via het gratis Europees noodnummer 112.


Brand kan zich heel snel verspreiden. Het is dus een gevecht tegen de tijd. Hoe sneller de detectie en hoe beter het vluchtplan is ingeoefend, hoe meer tijd je hebt om veilig je woning te verlaten! Bespreek je vluchtplan regelmatig met je gezin. Je mag je vertraagde reactietijd ’s nachts in je diepe slaap niet onderschatten.
Laten we er samen voor zorgen dat 2022 een brandveilig jaar wordt. Want dat is wel dringend nodig. Woningbranden in België eisten vorig jaar minstens 50 doden waarvan heel wat kinderen.

Je vindt alle informatie over hoe je je woning of appartement brandveiliger kunt maken in mijn boek ‘Brandveiligheid Thuis’.


Tim RENDERS
Brandpreventieadviseur - instructeur brandveiligheid


Auteur van ‘Brandveiligheid Thuis’,
https://www.maklu.be/MakluEnGarant/BookDetails.aspx?id=9789046610978


Meer info over brandveiligheid:
https://www.leefbrandveilig.be/
https://www.speelnietmetvuur.be/