Drugsgebruik: wat zijn de risico's op hartproblemen?
© S. van Malleghem

Drugsgebruik: wat zijn de risico's op hartproblemen?

Hartritmestoornissen zijn welbekend in geval van drugsvergiftiging – ook in geval van chronisch alcoholisme. In dit artikel gaat het over de risico’s op hartproblemen die verbonden zijn aan occasionele alcoholconsumptie in combinatie met cannabisgebruik bij jonge mensen.


Soft drugs: marihuana en hasj

De meeste softdrugs hebben een bepaalde impact op het hart- en vaatstelsel. Ze kunnen hartritmestoornissen veroorzaken die echter maar kleine risico’s met zich meebrengen, behalve bij mensen met bestaande hartproblemen. Bovendien kunnen hartritmestoornissen voorkomen bij mensen die heel gevoelig zijn, zelfs bij een minimale dosis.

Cannabis, in de vorm van een joint met marihuana (bladeren) of hasj, kan gematigde supraventriculaire hartkloppingen veroorzaken of de hartvaten verwijden. Hartkloppingen zijn eigenlijk een snel hartritme dat voor draaierigheid en duizeligheid kan zorgen, of voor kloppingen in de borstkas. Supraventriculaire hartkloppingen zijn hartritmestoornissen waarvan de oorzaak zich buiten de hartkamers bevindt.



Wat zijn de risico’s bij opiaten?

Een heroïneshot zal niet snel hartritmestoornissen veroorzaken, maar heroïnegebruik kan op lange termijn wel hartproblemen veroorzaken.

Bovendien kunnen er bij hart- en vaatziekten allerlei bijkomende effecten optreden zoals endocarditis en myocarditis door het gebruik van onhygiënisch materiaal.



Stimulerende middelen hebben ernstigere gevolgen

Onder invloed van cocaïne, en alle andere oppeppende drugs, gaan er meestal supraventriculaire hartkloppingen optreden. Bij sommige mensen kan ook het hart trager of onregelmatig (bradycardie) beginnen te kloppen. Cocaïne kan eveneens hoge of lage bloeddruk veroorzaken in de slagaders en verder kan de drug problemen veroorzaken met het auriculaire ritme zoals fibrillatie.

Het gebruik van onhygiënische naalden stelt de gebruiker bovendien bloot aan dezelfde risico’s als bij heroïne.

Ecstasy brengt eveneens hart- en vaatproblemen met zich mee, waarvan de belangrijkste een kritische verhoging is van de arteriële bloeddruk. Een heel snel hartritme – meestal supraventriculaire hartkloppingen – kan optreden en wordt vaak mede veroorzaakt door de uitdroging van de gebruiker. Ecstasy kan immers ernstige hyperthermie (koorts) en hevige transpiratie veroorzaken.

Andere drugs zijn minder gekend of zijn al ouder. Dit is bijvoorbeeld het geval voor LSD, PCP (een verdovingsmiddel voor dieren uit de jaren 60), mescaline en ketamine (een verdovingsmiddel dat ook vandaag nog gebruikt wordt). De eerste twee drugs zorgen voor tachycardie, terwijl mescaline eerder bradycardie veroorzaakt.

Tot slot willen we nog wijzen op de vluchtige oplosmiddelen, diverse soorten lijm, dissolvant, ether, benzine, verf … die vaak bradycardie veroorzaken. Bij langdurig gebruik kan er zelfs een hartstilstand optreden.



Mengelingen van alcohol en drugs: wat gebeurt er?

Alcohol op zichzelf – zelfs in grote hoeveelheden – zal zelden hartritmestoornissen veroorzaken. Bij chronisch alcoholmisbruik kunnen er daarentegen wel storingen optreden in het hartritme. Alcohol kan ook een hoge bloeddruk veroorzaken, hetgeen op zijn beurt voor ernstige hartproblemen kan zorgen.

De combinatie van alcohol en drugs kan myocardische prikkelbaarheid (aan de hartspier) veroorzaken, hetgeen ernstige gevolgen kan geven bij mensen die voordien al hartproblemen hadden. Een versneld hartritme kan dan fataal zijn bij een iemand die al eens een hartstilstand heeft gehad of bij een jongere die kort na de geboorte is geopereerd wegens een hartprobleem.


Dokter Frank VAN TRIMPONT

Lees ook:

Wat als mijn puberende zoon of dochter drugs nam?

Afkicken en clean blijven: zo lukt het beter