De lente: het beste moment om het aantal wespen in te perken!

Hoewel wespen nuttig zijn omdat ze ons verlossen van vliegen, rupsen en muggen ziet men ze toch als schadelijke wegens hun (soms dodelijke) steken en de ziekteverwekkers die ze dragen. Hun nesten vernietigen is vaak de meest efficiënte manier om ons te beschermen.

     

Hinder

Wespen worden agressief wanneer je te dicht bij hun nest komt. Ze kunnen je meerdere malen met hun angel steken en gif inspuiten. Wespensteken zijn vrij pijnlijk. De meeste mensen ondervinden er verder relatief weinig hinder van, bij anderen ontstaat er echter vochtophoping of veroorzaken de steken allergische reacties.

Wespen eten graag zoetigheden dingen en vanaf augustus gaan ze ook op zoek naar eiwitten (vlees). Ze kunnen voedsel bederven en besmetten.De voortplantingscyclus van de wesp

Wespen leven in zwermen. Dat zijn er elk jaar nieuwe, want wespen zijn niet bestand tegen de koude en sterven dus in de winter. Enkel het bevruchte vrouwtje (de koningin) overwintert op een veilige plek.

In de lente legt ze eieren en brengt ze haar larven groot om zo opnieuw een kolonie op te richten. Dat proces vindt plaats van april tot juni. De eerste wespen zijn "werksters" die het nest en de cellen bouwen waarin de eieren van de koningin zullen worden gelegd. Aan het einde van de zomer komen er uit de eieren mannetjes en vruchtbare vrouwtjes die bevrucht zullen worden.De nesten

Hun nest is gemaakt van cellulose, een houtbestanddeel dat ze vinden in oud hout of in tuinmeubilair. Ze kunnen hun nesten overal bouwen: in een tuinhuisje, in een vals plafond, in een brievenbus of onder een dak.

Wespen verlaten elk jaar hun oude nest en bouwen een nieuw. Elk nest wordt bijgevolg slechts één seizoen gebruikt.Hoe herken je een koningin?

Wespen zijn geel en zwart en hebben een "wespentaille". Hun achterlijf is smaller dan een bij en onbehaard. De koningin lijkt op haar soortgenoten. Ze is ongeveer twee centimeter lang: een centimeter groter dan andere wespen.Waarom kan je ze best in april en mei bestrijden?

Bijna alle wespen die in die periode verschijnen, zeker de grote, zijn koninginnen die mogelijk een kolonie zullen oprichten en dus een nest bouwen. Sommige nesten bestaan uit wel duizenden wespen.

Elke wesp die in het voorjaar wordt geëlimineerd, is een toekomstig nest dat verdwijnt.


Opgepast: wespen hebben een natuurlijk nut, omdat ze bijvoorbeeld dode beesten en muggen eten. Ze uitroeien zou dus een slecht idee zijn. Om ervoor te zorgen dat de mens er niet te veel last van ondervindt worden nesten verwijderd om een wildgroei aan wespennesten te vermijden.Jean-Paul CHARLIER
Brandweercommandant o.r.


Bronnen:

Wespen: alles wat je moet weten over plagen, steken en bestrijden 

Alles over wespen