Let op voor ongevallen bij privézwembaden!

Ieder jaar verdrinken er wel mensen in privézwembaden, meestal door onvoorzichtigheid. Het gaat vooral om jonge slachtoffers tussen de 1 en 5 jaar die verdrinken of er heel ernstige gevolgen van ondervinden. Wat zijn de risico’s en hoe kunnen we deze voorkomen? 


Niet alleen het risico op verdrinking…

- Verdrinking: een klein kind kan al verdrinken in 20 tot 30 cm water in een ploeterbadje. In slechts twee minuten kan een kindje (geluidloos!) verdrinken.

- Hydrocutie: na een lange tijd in de zon te hebben gelegen, na een zware maaltijd of een serieuze inspanning, kan een plotse duik in koud water voor een thermische schok zorgen met bewusteloosheid en mogelijk verdrinking tot gevolg.

- Ernstige valpartijen: bijvoorbeeld door uit te glijden en zich te kwetsen aan de rand van het zwembad of door met een klap op een van de andere zwemmers terecht te komen.

- Vergiftiging: door contact met speciale onderhoudsmiddelen (zoals chloor) in de ogen of op de huid, na inademen of inslikken van dergelijke producten, verblijf in een slecht geventileerd bad of bij foutieve stockage van schadelijke producten.


Hoe kan je ongelukken vermijden?

Voor of na het zwemmen

- Zorg ervoor dat de toegang tot het zwembad afgesloten is voor kinderen, of het nu om je eigen kinderen of om kinderen uit de buurt gaat die tijdens je afwezigheid willen komen zwemmen.

- Leer je kinderen omgaan met water en leer hen zwemmen vanaf 5 à 6 jaar. Leg hen de gevaren uit en verbied hen om alleen naar het zwembad te gaan.

- Zie erop toe dat alle chemische producten luchtdicht zijn afgesloten, apart staan en buiten bereik van kinderen staan gestockeerd. Controleer regelmatig de kwaliteit van het water en neem je voorzorgen wanneer je de producten gebruikt (handschoenen, beschermingsbril, verluchting enz.).


Tijdens het zwemmen

- Voordat je de kinderen de toestemming geeft om te zwemmen, herhaal dan duidelijk dat ze voorzichtig moeten zijn (niet duwen, niet spelen langs de rand, geleidelijk aan in het water gaan, niet te dicht bij een andere zwemmer in het water springen enz.) en zie hier streng op toe.

- Laat je kinderen (en zelfs tieners) nooit alleen bij de rand van het bad of in het water spelen, al is het maar voor een kort moment en zelfs als ze zwembadjes hebben of drijvende hulpmiddelen. Indien er verschillende mensen zijn, wijs dan specifiek een persoon aan die hen in de gaten houdt.

- Laat de kinderen niet zwemmen tijdens de middaguren, tot twee uur na de maaltijd of na een intensieve fysieke inspanning. Zorg ook dat ze niet te lang worden blootgesteld aan de zon.


En hoe zit dat in Frankrijk?

In ons land is er geen enkele specifieke regelgeving. In Frankrijk bestaat er sinds 2006 een wet die zegt dat eigenaars van privézwembaden over een beveiliging moeten beschikken. Deze moet aan bepaalde normen voldoen zodat het zwembad niet toegankelijk voor kinderen onder de 5 jaar zonder begeleiding.

De eigenaars hebben de keuze tussen verschillende installaties:

- een soepele of harde barrière (norm NF P90-306) met een hoogte van minstens 1,10m met een afsluitbaar hek als toegangspoort;

- een geluidsalarm op de oppervlakte van het water of rond het bad (norm NF P90-308);

- een soepele of harde bedekking die het bad afsluit: een automatisch roldek, een traliesafsluiting, een afdekzeil tot over de randen van het bad, een mobiele bodem;

- een volledige en degelijke overdekking van het zwembad (norm NF P90-309).

De verplichting om de toegang tot het zwembad te beveiligen geldt ook voor vakantiecentra, hotels, campings enzoverder. Maar de regelgeving geldt dan weer niet voor zwembaden in een gebouw, voor opgezette baden (opblaasbare of afbreekbare) en natuurlijk ook niet voor vijvers.


Lees ook:
Droge verdrinking bij kinderen
Wees voorzichtig als je barbecuet!
Plotselinge bewusteloosheid. Wat te doen?


Francis DEOM en Christian ARNOULD

Verder lezen