Zijn Aziatische hoornaars gevaarlijk?

De Aziatische hoornaar die dol is op insecten die hij tijdens de vlucht vangt wordt ervan verdacht een belangrijke predator van onze honingbijen te zijn. Hoe herken je hem en wat doe je in zijn aanwezigheid?

 

Welke overlast, welk gevaar?

Zoals zijn naam doet vermoeden, komt de Aziatische hoornaar uit het Verre Oosten. Hij verscheen eerst in Frankrijk en verspreidde zich daarna snel over heel Europa. Sinds 2016 wordt hij ook in België waargenomen.

Het is een dagactief insect dat in feite niet gevaarlijker is dan onze inheemse hoornaar.

De Aziatische hoornaar is ongeveer 1/2 cm kleiner dan onze hoornaar. Hij is ook donkerder van kleur, behalve zijn poten die gele uiteinden hebben. Zijn voornaamste nest bevindt zich meestal boven in de bomen. Hij is niet agressief tegen mensen, tenzij ze er hun voet of hand op zetten of in de buurt van het nest lopen.

Behalve voor mensen met allergieën is zijn gif minder virulent dan dat van de bij, maar het is pijnlijker omdat het door een langere angel dieper doordringt.

De Aziatische hoornaar wordt werkelijk gevaarlijk als hij voelt dat zijn nest bedreigd wordt. In dit geval vallen alle bewoners van het nest (het kunnen er honderden zijn) tegelijk aan. Deze massale aanval kan dodelijk zijn voor mensen.

In tegenstelling tot de Europese hoornaars die al lang naast bijen leven vangen de Aziatische hoornaars bijen en andere onschadelijke insecten om hun broed te voeden. Hun zware aanval op bijen, vooral in de nazomer, brengt steeds meer schade toe aan de imkerij.
 

Een jaarlijkse levenscyclus

Aziatische hoornaars produceren twee nesten. Her eerste wordt in het voorjaar gebouwd, is klein en wordt rond juni verlaten. Het tweede in de zomer (juni-oktober) is groot, vaak in bomen van meer dan 10 meter hoog en herbergt een veel grotere kolonie. Dit tweede nest wordt in de late herfst verlaten en voorgoed opgegeven. Alleen de jonge koninginnen overleven de winter.

Het tweede nest lijkt op een grijze voetbal. Het is gemakkelijk herkenbaar omdat het ingangsgat zich aan de zijkant bevindt. Het nest van onze inheemse soort is langwerpiger en heeft een grote invliegopening aan de onderkant.
 

Hoe reageren op zijn aanwezigheid?

- Als je een Aziatische hoornaar opmerkt kun je hem het beste met rust laten: hij schuwt de aanwezigheid van mensen.

- Probeer eventueel, met grote voorzichtigheid, de plaats van het nest te vinden.

- Zodra je het hebt ontdekt ga je weg en zet je, indien mogelijk, een veiligheidszone op om te voorkomen dat iemand in de buurt komt.

- Waarschuw de hulpdiensten door 112 te bellen. De brandweer zal het nest dan verwijderen.


Lees ook:
De lente: het beste moment om wespen te bestrijden!
Wespenplaag: wat te doen?Jean-Paul CHARLIER
Brandweercommandant o. r.

Bronnen:
https://www.ecopedia.be/dieren/aziatische-hoornaar

https://www.natuurpunt.be/pagina/de-aziatische-hoornaar