Tien tips om te overleven in een mensenmassa
© Secunews

Tien tips om te overleven in een mensenmassa

Wat moet je doen als je vastzit in een menigte in beweging, je ingesloten wordt en je niet meer zelf kan kiezen waar je heen gaat? Wat zijn de juiste reflexen om uit dit soort situaties te geraken?

Al bijna 30 jaar zijn er regelmatig grote bijeenkomsten die tien- tot honderdduizenden mensen kunnen aantrekken. In een mensenmassa kan de geringste beweging vanaf een bepaalde dichtheid, compressie of zelfs fatale valpartijen veroorzaken. Ook al is er geen oplossing om dit fenomeen te stoppen als het eenmaal is begonnen, kan het volgen van bepaalde tips je helpen om uit een kritieke situatie te raken. 
Hier zijn enkele tips van Medhi Moussaid, een interdisciplinaire onderzoeker die gespecialiseerd is in het gedrag van mensenmassa's. 


Kijk om je heen

Ten eerste moet je weggaan van de plaats waar de drukte het grootst is, naar waar de drukte afneemt.
Kijk om je heen: is het beter om te keren, vooruit te blijven gaan of naar een hoger gelegen plaats te vluchten?

Dichtheidsindicatoren: vertrek zolang het nog kan!

Zodra je merkt dat je steeds minder bewegingsvrijheid hebt, betekent dit dat de dichtheid om je heen toeneemt. Als je niet snel reageert en de drukte verlaat, wordt het erg moeilijk om te ontsnappen als dat nodig is.

Hier zijn enkele indicatoren om de situatie in te schatten:
- Als je diegenen die naast je staan niet aanraakt, dan is de dichtheid minder dan 3 personen per vierkante meter. Er is geen risico.
- Als je onbedoeld één of meer personen tegelijk aanraakt, dan ligt de dichtheid tussen 4-5 personen per vierkante meter. Zelfs als er geen direct gevaar is, is het beter om weg te gaan van het hart van de concentratie.
- Als je moeite hebt om je hand naar je gezicht te brengen door de nabijheid van je buren, is de kritische drempel van 6 personen per vierkante meter bereikt. Ga dan weg! Op dit niveau kan de geringste beweging een schokgolf door de menigte veroorzaken, zoals een golf die personen ten val brengt of onder overweldigende fysieke druk zet.


Blijf koste wat het kost rechtop staan

Als je toch gevangen zit in een massabeweging, is het van groot belang je evenwicht te behouden. Om hierin te slagen, moet je je bijvoorbeeld bewust zijn van voorwerpen op de grond die je kunnen doen vallen.
Vergeet niet dat als je valt, je je buren kan meesleuren, gezien de te korte afstand. Hierdoor kom je in een kritieke situatie terecht, op de grond onder het gewicht van anderen.


Spaar je adem

De eerste doodsoorzaak in massabewegingen is verstikking.
Om te kunnen blijven ademen, moet je onnodige inspanning vermijden. Schreeuw alleen als het nodig is en probeer zo rustig mogelijk te ademen.


Kruis je armen

Door je armen als een bokser voor je borst te vouwen, kun je jezelf beschermen en een paar centimeter ademruimte behouden, hetgeen je leven kan redden.


Laat je meedrijven met de golf
 

In een massabeweging is het zinloos om te geloven dat je de druk enkel met de kracht van je armen kunt weerstaan. De druk is zo groot dat weerstand zinloos is.
Laat je liever door de golf meeslepen en probeer in evenwicht te blijven, in plaats van het risico te lopen door je weerstand de volgende schokgolven te versterken.


Blijf weg van muren, afsluitingen, pilaren…

Uit studies van bewegingen van mensenmassa's blijkt dat de fysieke druk veel hoger is in de buurt van een vast voorwerp.
Als je in een massabeweging gevangen zit, ga dan zoveel mogelijk weg van muren, palen of hekken waartegen je kan worden geplet.


Om in geval van paniek aan een reëel of vermeend gevaar te ontsnappen

Neem wat tijd om de precieze aard van het gevaar goed in te schatten. Ga dan rustig weg van de menigte.

In situaties waarin iedereen zich in dezelfde richting beweegt, kan de massabeweging gevaarlijker zijn dan de dreiging zelf.


Help elkaar: blijf menselijk

Verschillende studies hebben aangetoond dat altruïsme en wederzijdse hulp tragedies kunnen voorkomen. Een solidaire massa heeft een betere overlevingskans dan een menigte individualisten!
Ga dus menselijk en zorgzaam om met anderen. Help hen wanneer je kan door hen niet te laten vallen of door voor de zwaksten te zorgen. Iedereen, ook jij, zal er baat bij hebben.


Dit artikel is gebaseerd op het originele artikel van Medhi Moussaid:
https://theconversation.com/dix-conseils-pour-survivre-pendant-un-mouvement-de-foule-110259


Thierry DEROUA
Trainer voor een coachende attitude
Licentiaat in de criminologie


BronFouloscopie, Ce que la foule dit de nous