Het hoe en waarom van de smartphone app 112 BE

Met de app voor smartphones “112 BE” kun je gemakkelijk de hulpdiensten (ambulance, brandweer en politie) bereiken. Hoe werkt deze app precies en wat zijn de voordelen? 

De app voor smartphones “112 BE” is een initiatief van de federale overheid. Deze app betekent een ware vooruitgang op het vlak van noodoproepen en kan vele levens redden.


De meerwaarde van 112 BE

De belangrijkste bedoeling van deze app is om snel cruciale gegevens door te geven, waardoor de hulpdiensten zo snel en efficiënt mogelijk kunnen tussenkomen. We zetten de drie belangrijkste voordelen op een rijtje: lokalisatie, chat en gebruiksgemak.

Automatische geolokalisatie van je positie

Als je de geolokalisatie tijdens het downloaden van de app hebt geactiveerd kan de centrale 112 direct zien waar je bent als je hen belt. En dat is van groot belang in geval van paniek of angst, of wanneer je gewoon niet weet waar je precies bent, bijvoorbeeld na een ongeval of als je bent verdwaald in een bos.
Om je recht op privacy te garanderen wordt je smartphone enkel gelokaliseerd wanneer je naar 112 belt en alleen wanneer je die geolokalisatie zelf hebt ingesteld. De gegevens over je positie worden elke 30 seconden vernieuwd via gps. Je locatie kan worden getraceerd tot 2 uur na je oproep door de centrale 112 door naar je nummer te bellen.
In sommige gevallen kan de 112-operator een alarm op afstand activeren en zo je GSM een bepaald geluid laten maken. Zo kunnen de hulpdiensten die je zoeken je sneller vinden en helpen.

Chatfunctie: om taal- en communicatieproblemen het hoofd te bieden

In uitzonderlijke omstandigheden kan de persoon van de centrale die je oproep aanneemt de chatfunctie inschakelen. Dat is vooral nuttig wanneer mondelinge communicatie niet meer mogelijk is, bijvoorbeeld wanneer er te veel omgevingslawaai is of wanneer je niet meer kunt spreken …
Deze functie kan ook worden gebruikt wanneer je bijvoorbeeld niet dezelfde taal spreekt als de persoon die je oproep beantwoordt. Je kan dan beiden in je eigen taal chatten en alles zal automatisch worden vertaald.
Tot slot, wanneer je tijdens de installatie van de app de optie “Ik ben doof, slechthorend of heb een spraakstoornis” hebt aangevinkt, zal de chatfunctie met de centrale automatisch worden geactiveerd.

Gebruiksgemak

Via de icoontjes (politie, brandweer en ambulance) in het menu van de app kan je eenvoudig en snel de juiste dienst oproepen. Je hoeft dus geen nummer meer te onthouden.
Het callcenter weet automatisch wie je bent als je eenmaal geregistreerd bent.
Deze app is enkel bruikbaar in België. Je kan uiteraard in het Europese buitenland ook nog altijd gewoon naar het nummer 112 bellen. Er zijn plannen om de App 112 ook in het buitenland in te voeren.


Hoe kan je de app downloaden en gebruiken?

Je kan de app downloaden in de Play Store (Android) of App Store (Apple).
Na installatie van de app hoef je je alleen nog even te registreren door een formulier in te vullen met enkele persoonlijke gegevens (zoals naam, voornaam en geboortedatum). Het is ook mogelijk om eventueel een ICE-nummer in te voeren (een nummer van een naaste die moet worden gebeld in geval van nood) en enkele medische gegevens (bloedgroep, allergieën, medicatie of specifieke gezondheidsproblemen).
Door via de app de hulpdiensten te contacteren, beschikt je gesprekspartner onmiddellijk over de ingevoerde informatie en kan je zo goed mogelijk worden geholpen.

Er is ook een reeks interactieve video's online beschikbaar om te helpen de applicatie te begrijpen en te gebruiken: https://www.112.be/nl/app 

In België worden per jaar bijna 50.000 oproepen gedaan via de 112 BE app. Het is al 1,1 miljoen keer gedownload. Andere landen volgen dit voorbeeld. Nederland lanceerde zijn app begin 2022.


Kevin RIGA
Politiecommissaris, Federale politie
Master in de criminologie