Is het mogelijk om het risico op woninginbraken te verminderen? Wat zijn de goede gewoonten die individueel moeten worden aangemoedigd en welke acties kunnen in een wijk georganiseerd worden om woninginbraken te voorkomen? De actie 1 DAG NIET die in 2014 in België werd opgestart door een groep burgers en professionals, biedt iedereen, zowel particulieren als de lokale overheid, de mogelijkheid om initiatieven voor te stellen en de goede praktijken in de strijd tegen inbraken te delen.
Bijstand en preventie
NIEUWS
Hoeveel voertuigen worden er jaarlijks gestolen en op welke merken hebben autodieven het dan gemunt? Hoe gaan de daders precies te werk? In dit artikel gaan we dieper in op het fenomeen "voertuigdiefstal" en geven een paar preventietips.
Over 30 jaar willen we nul verkeersdoden op onze wegen. Dat is de ambitie van Vlaanderen. Maar met de huidige cijfers van 254 dodelijke verkeersslachtoffers vorig jaar (coronajaar met minder verplaatsingen) en 315 in 2019 zijn we er nog lang niet.
Bij een verkeersongeval met gewonden is het best mogelijk dat je als eerste aankomt op de plaats van het ongeval. Hoe help je de slachtoffers in afwachting van de komst van de hulpdiensten?
Elke dag vallen er slachtoffers bij verkeersongevallen op onze wegen. Het is best mogelijk dat je als eerste aankomt op de plaats van een ongeval. Wat moet je dan meteen doen? Hoe benader je het voertuig en hoe help je de gewonden?
In geval van een verkeersongeval, een brand of een gewelddadige overval kan je, in afwachting dat de hulpdiensten ter plaatse komen, slachtoffers die in shock of zelfs bewusteloos zijn, bijstaan. Hoe herken je iemand in shock? Wat moet je doen als een slachtoffer niet meer reageert?
Vooraleer je een concreet actieplan opstelt begin je best met de reële risico’s inventariseren en bestaande problemen identificeren. Nadien moeten de beslissingen en acties samenhangend en goed georganiseerd zijn en vanaf het begin strikt worden opgevolgd.