Pas op voor zakkenrollers!

Wees altijd extra waakzaam als je ergens komt waar veel mensen samenkomen, zoals in het openbaar vervoer of op een drukke markt. Zakkenrollers werken meestal in groep en zetten ook minderjarigen in die al zeer bedreven zijn in hun “vak”.


Te allen tijde


• Leer jepincode vanbuiten. Zo hoef je niet telkens op een spiekbriefje te kijken.

• Noteer alle nummers van je bankkaart(en), je identiteitsdocumenten, het serienummer en de codes van je gsm en bewaar die lijst thuis op een veilige plaats.

• Neem de nodige preventiemaatregelen voor je smartphone (vergrendeling, track & trace en parametrisatie) om de kans te vergroten dat je je toestel terugvindt in geval van diefstal en vooral om misbruik van de persoonlijke of professionele gegevens op je smartphone te voorkomen (identiteitsdiefstal of afpersing).

• Sla de telefoonnummers van Card Stop en Doc Stop, van je bank en van de uitgever van je kredietkaart op in je gsm, maar zet er geen vertrouwelijke gegevens bij.


Voor je naar het stadscentrum gaat of een evenement bezoekt


• Neem alleen de documenten en de hoeveelheid geld mee die je echt nodig hebt voor je uitstap. Neem liever een bankkaart mee dan cash geld 

• Berg je portefeuille en je gsm veilig op in een afgesloten binnenzak of in een speciale ceintuur.

• Neem liefst een tas of handtas met sluiting die je gemakkelijk tegen het lichaam of onder de arm kan klemmen.

• Bewaar je bankkaart(en) en sleutels nooit op dezelfde plaats als de documenten waarop je naam en adres staan vermeld.

• Houd je toegangsticket, abonnement of geld van tevoren al klaar, zodat je ter plaatse (in de mensenmassa) je portefeuille niet hoeft te nemen.    


Enkele tips voor op drukke plaatsen

• Blijf steeds waakzaam en probeer, in de mate van het mogelijke, een minimumafstand tot anderen te bewaren of probeer met de rug tegen een hindernis te staan. 

• Wanneer een of meerdere personen (of kinderen) je aanklampen, je (bijna) omverduwen of onverwachts om je heen komen staan, ga dan onmiddellijk weg. Verhef eventueel je stem of roep indien nodig om de aandacht van anderen te trekken.

• Wanneer je met je partner of een vriend(in) op stap bent, let dan ook op elkaar.

• Voor de dames: zorg dat je handtas gesloten is en houd ze met de sluiting naar binnen tegen het lichaam.

• Heb je een rugzak bij? Draag die dan het best voor het lichaam.

• Als je je portefeuille neemt om ergens iets te betalen, zorg er dan voor dat anderen de inhoud niet kunnen zien. Leg hem zeker nooit ergens neer, ook niet voor heel even.


Als je portefeuille toch wordt gestolen,


Doe dan onmiddellijk aangifte bij het dichtstbijzijnde politiebureau 

Bel Card Stop op het nummer 070 344 344 om je bank- en kredietkaarten te blokkeren (dag en nacht bereikbaar).

Teken zo snel mogelijk verzet aan om te verhinderen dat er betalingen of afhalingen met de kaarten worden gedaan. Zo moet je de kosten niet dragen voor eventueel frauduleus gebruik nadat je de diefstal hebt vastgesteld. De bank moet immers enkel de kosten vergoeden vanaf het ogenblik dat de kaarten zijn geblokkeerd. Als de bank oordeelt dat je zwaar nalatig bent geweest (door laattijdig te verwittigen) heb je geen recht op het principe van een algemene franchise (50 €) en worden de verduisterde sommen niet vergoed.

Als ook je identiteitskaart werd gestolen, bel dan direct naar Doc Stop (00800 2123 2123) om misbruik van je persoonlijke gegevens te voorkomen.


Christian ARNOULD
Hoofdcommissaris o.r.

Lees ook:
Je merkt het niet, maar wees waakzaam: de zakkenrollers zijn terug …
Wat bij verlies of diefstal van je identiteitsdocumenten?
Verlies of diefstal van je smartphone: zorg voor een goede configuratie
Verlies of diefstal van je smartphone of tablet: wat kan je doen?

Verder lezen (Besafe)