Inbraken voorkomen: raadpleeg een diefstalpreventieadviseur!

Je kan je huis of appartement met heel eenvoudige ingrepen zonder grote kosten beter beveiligen. De diefstalpreventieadviseur van je politiezone of gemeente geeft je praktische en objectieve tips om inbraak te voorkomen.


Welke meerwaarde kan een diefstalpreventieadviseur je bieden?

Deze deskundige komt aan huis om een veiligheidsdiagnose te stellen. Vervolgens geeft hij je nauwkeurig en vertrouwelijk advies om het risico op inbraak in je woning tot een minimum te beperken. Zijn advies is altijd neutraal, objectief en volledig gratis. Je bent uiteraard vrij om zijn advies al dan niet op te volgen.

Diefstalpreventieadviseurs zijn in feite ambtenaren in dienst van een gemeente of een politiezone. Ze hebben een speciale opleiding gevolgd, erkend door de FOD Binnenlandse Zaken. Ze zijn dus zeer deskundig op het vlak van inbraakpreventie. Bovendien hebben ze de nodige ervaring op het terrein.

Destijds heeft de KU Leuven onderzoek gedaan naar de tevredenheid over en de doeltreffendheid van de adviezen op het vlak van inbraakpreventie. Daaruit bleek dat 94% van de respondenten tevreden was over de adviezen, dat 83% van hen de door de adviseur voorgestelde preventiemaatregelen geheel of gedeeltelijk in praktijk bracht en dat drie op de vier respondenten zich veiliger voelde na het opvolgen van de adviezen.


Wat verstaan we onder preventiemaatregelen?

Inbraakpreventie begint bij het aankweken van een aantal goede gewoontes:

- Doe altijd je ramen en deuren op slot, ook al ga je maar heel even weg.

- Laat geen kostbare voorwerpen zoals laptop, smartphone of gps, zichtbaar rondslingeren.

- Geef het huis ook tijdens je afwezigheid een bewoonde indruk: laat af en toe lampen branden met behulp van tijdschakelaars en vraag de buren de rolluiken of gordijnen af en toe te openen en te sluiten.

- Registreer de serienummers of andere gegevens van je waardevolle voorwerpen.

Deze maatregelen zijn eenvoudig te nemen en kosten niets.

De diefstalpreventieadviseur kan je daarnaast aanraden om eventueel enkele technische ingrepen te (laten) doen. Je kan bijvoorbeeld de buitendeuren voorzien van een meerpuntsluiting, een veiligheidscilinderslot en een veiligheidsbeslag (of rozet). De ramen kunnen worden beveiligd door vergrendelbare raamkrukken (met slot), opzetgrendels of gelaagd glas.

Om alle diefstalpreventie-adviezen nog eens rustig na te lezen surf je gewoon naar https://www.besafe.be/nl/veiligheidsthemas/diefstal/inbraak-0


Hoe vind je een diefstalpreventieadviseur in je buurt?

- Surf naar de website van besafe en geef je postcode in. Je ziet dan direct welke diensten er in je gemeente worden aangeboden.

- Je kan via deze site een vraag stellen, een huisbezoek vragen of een infosessie aanvragen voor je buurt of vereniging.

- Vul je gegevens in en je vraag zal automatisch worden doorgestuurd naar de diefstalpreventieadviseur van je gemeente of politiezone. Hij zal dan antwoorden op je vraag of een afspraak maken.


Cathy GRIMMEAU
Project Manager – Directie Lokale Integrale Veiligheid – FOD Binnenlandse Zaken

Lees ook:

Je woning beveiligen? Raadpleeg een diefstalpreventieadviseur
De dynamiek van een buurtinformatienetwerk

Je garagepoort beveiligen tegen inbraak
Inbraken voorkomen: zijn de bovenverdieping en de kelder al beveiligd?
Inbraakwerende raamfolie
Deuren en ramen van je woning efficiënt beveiligen

Is mijn appartement goed beveiligd tegen diefstal?
Appartementsgebouwen: let op wie er binnenkomt!
Hoe beveilig je de toegangen van een appartementsgebouw tegen diefstal?

Verder lezen: BESAFE