Vanaf nu mogen fietsers in sommige gevallen door het rode licht rijden
© Free images

Vanaf nu mogen fietsers in sommige gevallen door het rode licht rijden

In het Belgisch Staatsblad van 3 februari 2012 verscheen de wet van 28 december 2011 die vanaf nu fietsers toelaat om in bepaalde gevallen de verkeerslichten voorbij te rijden. Twee nieuwe verkeersborden laten in feite de fietsers toe om het rode of oranjegele vaste licht voorbij te rijden, hetzij om rechts af te slaan, hetzij om rechtdoor te rijden wanneer de fietsers geen enkele verkeersstroom moeten dwarsen, bijvoorbeeld op de horizontale (bovenste) balk van een "T- kruispunt".

{mprestriction ids="16,17,18,19"}
De nieuwe verkeersborden

Het verkeersbord B22 laat fietsers toe om het rode of oranjegele vast licht voorbij te rijden om rechts af te draaien op voorwaarde dat zij hierbij voorrang verlenen aan de andere weggebruikers die zich verplaatsen op de openbare weg of op de rijbaan.

Het verkeersbord B23 laat fietsers toe het rode of oranjegele vaste licht voorbij te rijden om rechtdoor te rijden, op voorwaarde dat zij hierbij voorrang verlenen aan alle andere weggebruikers die zich verplaatsen op de openbare weg of op de rijbaan vanaf het rode of oranje licht. Dit verkeersbord mag slechts gebruikt worden wanneer de fietsers geen enkele verkeersstroom moeten dwarsen.

Deze twee verkeersborden zijn nog niet beschikbaar voor de wegbeheerders en zullen dus wellicht pas na enkele maanden op sommige kruispunten geplaatst worden.


Enkele opmerkingen

• Het gaat niet om een algemene regel die fietsers toelaat om overal alle rode of oranjegele vaste verkeerslichten voorbij te rijden. De aanwezigheid van een verkeersbord B22 of B23 is absoluut vereist.

• Het silhouet van de fiets is een bron van veel verwarring omdat het zich soms uitsluitend richt tot fietsers (Voorbeeld: het verkeersbord C11, dat de toegang verbiedt aan bestuurders van rijwielen), soms tot fietsers en bromfietsers klasse A (Voorbeeld: het verkeersbord D7, verplicht fietspad) en soms zelfs tot fietsers en bromfietsers klasse A en B (Voorbeeld: verkeersbord A25, dat een oversteekplaats voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen aanduidt). In het geval van het rijden door het rode of oranjegele vaste verkeerslicht gaat het uitsluitend om fietsers.

• De verkeerborden B22 en B23 verplichten de fietsers om voorrang te verlenen aan de andere "weggebruikers," het is te zeggen niet alleen aan de andere bestuurders, maar ook aan de voetgangers.

• Het verkeersbord B23 mag niet gebruikt worden om fietsers toe te laten rechtdoor te rijden om een klassiek kruispunt in kruisvorm over te steken.


Volgende wijzigingen komen er aan

Op dit ogenblik zegt artikel 6.3 van de wegcode het volgende: "Als de verkeerslichten op een bepaalde plaats werken gelden hier de verkeersborden betreffende de voorrang niet die op dezelfde weg geplaatst zijn." Om elke verwarring uit te sluiten, zou het volstaan om er aan toe te voegen dat de verkeersborden B22 en B23 een uitzondering op deze regel zijn.


Claude De Bruyn, auteur van Feu vert pour le permis de conduire
Werner Van Cant, commissaris federale wegpolitie

 

 

Verder lezen

{mprestriction ids="16,17,18,19"}