De lage-emissiezone in het Brusselse Gewest

Om de klimaatopwarming te beperken en de luchtkwaliteit te verbeteren mogen gemeenten en gewesten lage-emissiezones (LEZ) invoeren. Welke impact heeft dit nu en in de toekomst voor het Brusselse Gewest?


Rondrijden in de LEZ van Brussel Hoofdstedelijk Gewest


Waar?

De lage-emissiezone (LEZ) omvat het hele grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of anders gezegd van alle 19 gemeenten. De Brusselse ring valt niet onder het toepassingsgebied. Er zijn meerdere parkings gecreëerd in de buurt van de metrostations Ceria-Coovi en Kraainem, maar ook van de eindstations van de trams naar Stalle en Lennik. De wegen naar deze “Park and Ride” (P+R) transitparkings vallen ook buiten de LEZ.

Raadpleeg hier de kaart: https://lez.brussels/mytax/nl/practical?tab=ZoneLEZ


Hoe herken je de LEZ?
LEZ


Welke voertuigen?

De maatregel geldt op dit moment voor bedrijfsvoertuigen, bestelwagens (minder dan 3,5 ton) en personenwagens, maar ook minibussen en in België ingeschreven bussen/reisbussen.

Het is verboden voor dieselvoertuigen Euro 0, Euro 1, Euro 2 (ingeschreven vóór 2001), Euro 3 (ingeschreven vóór 2006) en Euro 4 (ingeschreven vóór 2011) en benzinewagens Euro 0 en Euro 1 (ingeschreven vóór 1997) om de LEZ binnen te rijden.

In 2025 mogen benzinewagens Euro 2 (ingeschreven vóór 2001) en dieselwagens Euro 5 (ingeschreven vóór 2015) niet meer binnen.

Vanaf 2030 mag geen enkel dieselvoertuig de LEZ nog binnen en vanaf 2035 is het de beurt aan de benzinevoertuigen.

Een gedetailleerd overzicht vind je op de website van de LEZ Brussel: https://lez.brussels/mytax/nl/practical?tab=Agenda


Verplichtingen?

Vooraleer een in het buitenland ingeschreven voertuig het Brusselse Gewest mag binnenrijden, moet het verplicht worden ingeschreven via het internet, ongeacht of het conform is met de LEZ-normen of niet: https://lez.brussels/mytax/nl/practical?tab=Controls

De inschrijving is gratis en 3 maanden geldig, zolang de geregistreerde informatie actueel is.

De in België ingeschreven voertuigen zijn hiervan vrijgesteld.

Met een dagpas kan je wel nog rondrijden in de LEZ met je verboden voertuig. Die kost 35 euro per dag. Per voertuig zijn er jaarlijks 8 dagpassen verkrijgbaar.

De dagpas geldt uitsluitend op de kalenderdag waarvoor hij is aangekocht en tot 6 uur ’s ochtends van de volgende dag. Hij is uitsluitend verkrijgbaar op het online platform van het Brusselse Gewest: https://lez.brussels/mytax/nl/day-pass-info

Na de aankoop van de dagpas krijg je een bevestigingsmail.

Er bestaat geen vignet of papieren versie van deze pas.


Boetes

De boete voor het niet naleven van de toegangscriteria van de Brusselse lage-emissiezone bedraagt 350 euro. De controles worden uitgevoerd op basis van de nummerplaat van het voertuig met behulp van een netwerk van camera’s.

Elk in het buitenland ingeschreven voertuig dat het Brusselse Gewest binnenrijdt zonder online registratie kan een boete oplopen van 150 euro.

Wie foutieve informatie ingeeft bij de registratie loopt het risico op een boete van 25 euro.

Het Brusselse Gewest ziet het wel door de vingers dat een automobilist de lage-emissiezone binnenrijdt uit verstrooidheid of door gebrek aan tijd om zich voor zijn komst te registreren. Hij krijgt dan 24 uur de tijd om de situatie recht te zetten (registratie) en een dagpas aan te kopen.


Vanaf 2025

In juni 2021 werd een nieuwe kalender goedgekeurd die vollediger is dan de voorgaande. Deze keer bevat hij alle gemotoriseerde voertuigen, van een eenvoudige tweewieler tot vrachtwagens van meer dan 3,5 ton. De kalender is vanaf 2025 van toepassing.

Hier vind je de volledige kalender terug: https://leefmilieu.brussels/sites/default/files/user_files/kalender_uitfasering_verbrandingsmotoren_2025-2035.pdf


Stéphane PEETERS
IMPACT 360


Lees ook:
Lage emissiezone: moet ik mijn dieselwagen echt verkopen?


Bronnen:
https://lez.brussels/mytax/nl/

http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&cn=2018012503&table_name=wet

https://leefmilieu.brussels/news/effectenstudies-en-tijdschema-lez-2025-2035-op-weg-naar-low-emission-mobility

https://www.autogids.be/auto-advies/benelux/lage-emissiezone-brussel-lez.html