Economisch, financiële en informaticacriminaliteit

NIEUWS

Geef nooit de codes van je kaartlezer!

Fraudeurs slagen er nog te vaak in om via verschillende trucjes de codes te bemachtigen die op iemands kaartlezer verschijnen. Zodra ze iemand overtuigen om hen die code te geven hebben ze de controle over diens bankrekening.

Verhoogd cyberrisico tijdens de pandemie

Sinds 2020 hebben cybercriminelen volop geprofiteerd van de Covid-19 pandemie. Het aantal aanvallen op organisaties en gebruikers is toegenomen. Ook ziekenhuizen, laboratoria en universiteiten die zich bezighouden met onderzoek werden het doelwit.

Laat je niet vangen als “muilezel”!

Op het internet vind je schijnbaar interessante, maar helaas valse werkaanbiedingen. Eenmaal gerekruteerd neemt de muilezel, dikwijls zonder te beseffen, deel aan criminele activiteiten: witwassen van illegaal verkregen geld of transporteren van gestolen goederen.

Muilezels: de handlangers van de witwassers

De zogenaamde “muilezels” zijn zowel daders als slachtoffers. Ze vormen een noodzakelijke schakel in de netwerken van het witwassen. Het zijn eigenlijk simpele tussenpersonen, gemanipuleerd door criminelen. Ze worden bijna verhandeld tussen bendes, in een spel van vraag en aanbod.

Maffya: Oorsprong en evolutie in Turkije en Europa

De Turkse maffia komt minder vaak in de media dan de Italiaanse maffia, yakuza's, triades of de Russische maffia, maar ze is net zo gestructureerd en machtig. De Turkse maffia, ook wel de Maffya genoemd, heeft een grote invloed op zowel Europese als internationale georganiseerde misdaad.