TOP NEWS

.
.
Weer op weg met de motor? Hou het veilig!
© Steve Closset

Weer op weg met de motor? Hou het veilig!

Motorrijders die hun machine in de winter op stal laten moeten zich goed voorbereiden en extra voorzichtig zijn. Dat geldt zowel voor beginnende als voor ervaren motorrijders. Enkele praktische tips.

Voor het vertrek
Voordat je de eerste keer weer met de motor op pad gaat check je zeker de volgende zaken:

  • De staat van de banden en de bandendruk;
    De banden van gemotoriseerde tweewielers verslijten sneller omdat ze van zachter materiaal zijn gemaakt (met meer rubber). Ze moeten dus vaker worden vervangen dan bij een auto. Een te lage bandenspanning verhoogt het brandstofverbruik en kan daarenboven leiden tot een klapband door oververhitting.
  • De voor- en achterlichten; 
  • De spanning en smering van de ketting, het niveau van de verschillende vloeistoffen en de batterijlading;
  • Je persoonlijke uitrusting.
    We denken dan vooral aan de staat van je helm en vizier, je laarzen en je handschoenen. Door een vuil of beschadigd vizier kan je niet goed meer zien, het versterkt bovendien het verblindingseffect door de lichten van tegenliggers of een laaghangende zon. Je kleding moet goed passen, stevig zijn en liefst voorzien zijn van felle kleuren of reflecterende stroken.
    De keuze van je uitrusting is van groot belang. Je kleding en helm vormen immers de enige bescherming in geval van een aanrijding of een valpartij. Deze Nederlandse site geeft heel wat nuttige tips over de juiste uitrusting voor motorrijders.
    De wet verplicht motorrijders overigens al enkele jaren om zich helemaal te bedekken. Herlees hiervoor ook ons artikel Wegcode: De veranderingen voor de motorrijders vanaf 1 september 2011 (zie bron).

Weer op weg
Als je weer op pad gaat met de motor, is het aanbevolen om:
-  Eerst wat korte ritten te maken voor je aan een lange tocht begint om gaandeweg weer voeling te krijgen met de motor en de nodige reflexen tegenover andere weggebruikers;
-  Overdag steeds je dimlichten aan te doen;
-  Altijd goed te letten op (de staat van) het wegdek, rekening te houden met de weersomstandigheden;
-  Je aan de snelheidsbeperkingen te houden en je snelheid aan te passen aan de omstandigheden (verkeersdrukte, werken ...);
-  Tijdens de eerste ritten geen passagier mee te nemen en best nooit kinderen laten meerijden die jonger zijn dan 10 à 12 jaar.

Lees ook heel wat veiligheidstips voor motorrijders: 
https://vlaamse-stichting-verkeerskunde.prezly.com/extra-waakzaam-bij-start-motorseizoen


Christian ARNOULD en Olivier QUISQUATER

Lees ook:
Met de motor in de regen  
Op welk deel van de rijbaan moet je met de moto rijden?
Veiligheid van de motorrijder: 7 belangrijke regels
Motorritten in groep? Nooit improviseren!
Wegcode: de veranderingen voor de motorrijders vanaf 1 september 2011