Waarden en welwillendheid kunnen stress verminderen
© Patrick Decorte

Waarden en welwillendheid kunnen stress verminderen

Je waarden en welwillendheid zijn de sleutels tot stressbeheersing. Samen voeden deze twee elementen ons emotionele welzijn en versterken ze ons vermogen om met alledaagse uitdagingen om te gaan.

Handelen volgens je waarden 

Handelen in overeenstemming met je persoonlijke waarden kan op een aantal manieren stress helpen verminderen.

 1. Intern evenwicht
  Als je handelt in volgens je waarden ben je in harmonie met jezelf. Je leeft een authentiek en evenwichtig leven waardoor interne conflicten en gevoelens van disharmonie verminderen. Dit creëert een gevoel van samenhang en innerlijke stabiliteit wat emotionele stress kan verminderen. 
 1. Helderheid en besluitvorming
  Als je eenmaal je persoonlijke waarden hebt bepaald, dan geeft dit je een intern kompas om je keuzes en beslissingen te sturen. Je weet wat echt belangrijk voor je is, waardoor je gemakkelijker beslissingen kunt nemen. Dit vermindert de stress die gepaard gaat met onzekerheid en dilemma's, omdat je een solide basis hebt waarop je weloverwogen beslissingen kunt nemen.
 1. Authentiek en tevreden
  Door te handelen volgens je waarden kun je trouw zijn aan jezelf en aan wat belangrijk voor je is. Je vermijdt je te conformeren aan externe verwachtingen of gedrag te vertonen dat niet in lijn is met je diepste overtuigingen. Deze authenticiteit en verwachtingspatroon brengen een gevoel van voldoening en welzijn met zich mee, wat de stress kan verminderen die gepaard gaat met het verschil tussen wat je echt wilt en wat je doet.
 1. Veerkracht bij uitdagingen
  Als je handelt in overeenstemming met je waarden ontwikkel je een solide basis waarop je kunt bouwen bij uitdagingen en stressvolle situaties. Je waarden dienen als leidraad om obstakels te overwinnen, moeilijke beslissingen te nemen en moeilijkheden het hoofd te bieden. Dit versterkt je veerkracht en je vermogen om effectiever met stress om te gaan.
   

De sleutels om dit te bereiken 

 1. Bepaal je waarden
  Neem de tijd om na te denken en de waarden te bepalen die voor jou het belangrijkst zijn. Dit zijn de principes en kwaliteiten die jouw keuzes en acties sturen. Het kan gaan over eerlijkheid, medeleven, vrijheid, integriteit, creativiteit of een ander aspect dat met jou in overeenstemming is.

 2. Stel prioriteiten
  Rangschik je waarden in volgorde van belangrijkheid. Dit zal je helpen om beslissingen te nemen op basis van wat echt belangrijk voor je is. Identificeer de waarden die essentieel en niet-onderhandelbaar zijn in je leven.

 3. Breng je handelingen op één lijn met je waarden
  Onderzoek regelmatig je handelingen en gedrag om te zien of ze stroken met je waarden. Vraag jezelf af: "Is wat ik doe in overeenstemming met wat ik geloof en wat belangrijk voor me is?" Als je een kloof ziet, probeer dan je handelingen af te stemmen op je waarden.

 4. Neem beslissingen op basis van je waarden
  Als je voor keuzes of dilemma's staat, bedenk dan hoe elke optie aansluit bij je waarden. Kies voor het pad dat overeenkomt met wat voor jou het belangrijkst is, zelfs als dit op korte termijn uitdagingen of opofferingen met zich meebrengt.

 5. Wees authentiek en consequent
  Handelen volgens je waarden betekent trouw zijn aan jezelf. Wees authentiek in je interacties met anderen en in de manier waarop je je leven leeft. Zorg ervoor dat je woorden, daden en verplichtingen je kernwaarden weerspiegelen.

 6. Wees flexibel
  Waarden zijn persoonlijk en kunnen na verloop van tijd veranderen. Sta open om je waarden in vraag te stellen en te herevalueren. Wees flexibel en pas je aan terwijl je trouw blijft aan wat belangrijk is voor jou.


Ontwikkel je welwillendheid
 

Vriendelijk zijn voor jezelf en voor anderen kan van onschatbare waarde zijn voor een betere omgang met stress. Hier zijn een paar tips om vriendelijkheid te ontwikkelen en toe te passen in je leven. 

 1. Zie jezelf graag
  Geef jezelf liefde en mededogen net zoals je aan een geliefde zou geven. Wees aardig voor jezelf, accepteer je onvolkomenheden en erken je prestaties. Beoefen zelfcompassie door jezelf bemoedigende woorden te geven en zorg voor je fysieke en emotionele welzijn.

 2. Oefen dankbaarheid
  Neem elke dag de tijd om je te concentreren op de positieve aspecten van je leven en uit je dankbaarheid. Het kan zo simpel zijn als drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent. Dankbaarheid bevordert een positieve gemoedstoestand en vermindert stress door je te concentreren op wat goed gaat in plaats van op wat niet goed gaat.

 3. Ontwikkel empathie
  Probeer anderen te begrijpen door in hun schoenen te gaan staan. Empathie stelt je in staat om contact te maken met anderen, harmonieuze relaties te bevorderen en conflicten te verminderen. Door je in te leven kun je beter omgaan met stress en een beter begrip ontwikkelen voor het perspectief en de emoties van anderen.

 4. Gebruik zorgzame communicatie
  Kies voor een liefdevolle en respectvolle benadering in je interacties met anderen. Luister actief, wees begripvol en druk je op een vreedzame manier uit. Zorgzame communicatie versterkt relaties en draagt bij aan een stress reducerende omgeving.

 5. Kies je relaties
  Omring jezelf met positieve, bemoedigende mensen. Maak sterke banden met mensen die je steunen en inspireren. Deel je ervaringen, zorgen en vreugde met je naasten. Dit kan stress verminderen en emotionele steun bieden.

 6. Gun jezelf regelmatig de tijd om voor jezelf te zorgen
  Neem deel aan activiteiten die je vreugde en ontspanning brengen, of het nu gaat om meditatie, lichaamsbeweging, lezen of een andere activiteit om bij te tanken. Lief zijn voor jezelf door jezelf momenten van ontspanning en plezier te bieden, helpt je om op een evenwichtigere manier met stress om te gaan.

Vriendelijk zijn voor jezelf en voor anderen creëert een interne en externe omgeving die bevorderlijk is voor stressmanagement. Door deze zorgzame houding te ontwikkelen bevorder je je eigen emotionele welzijn en creëer je een positieve impact op je leven en relaties.

We willen er wel op wijzen dat deze verschillende technieken de hoofdoorzaken van stress niet oplossen, maar ze helpen je wel om je te heroriënteren en beter om te gaan met stressvolle situaties. Als je je overweldigd voelt door je stress is het raadzaam om een therapeut te raadplegen voor extra ondersteuning.

Reeks artikelen:
Met stress leren omgaan
Handvaten om met stress om te gaan
Waarden en welwillendheid kunnen stress verminderen


Mélanie SAEREMANS
Psychologe – Psychotherapeute

Bron:
Doing What Matters in Times of Stress; An Illustrated Guide, World Health Organization 2020 op: https://www.who.int/publications/i/item/9789240003927