Fietsers per twee of in groep: wat zegt de wegcode?
© Pro Velo

Fietsers per twee of in groep: wat zegt de wegcode?

Mag je met twee naast elkaar fietsen? Moet een groep fietsers op het fietspad rijden of mag ze de rijbaan gebruiken? Een korte herhaling van de te volgen regels.

Per twee of in kleine groepen (minder dan 15 fietsers) rijden
Volgens de wegcode is fietsen in groep slechts van toepassing op groepen van minstens 15 tot maximum 150 fietsers. Als je dus met minder dan 15 fietsers in groep rijdt, dan moet je sowieso de regels van de individuele fietser volgen en moet je net als een individuele fietser op het fietspad rijden voor zover dat berijdbaar is tenminste.

Op het fietspad mag je met z’n tweeën naast elkaar rijden, maar je moet natuurlijk achter elkaar gaan rijden om andere fietsers of bromfietsers de gelegenheid te geven om je in te halen of om het voor andere tweewielers mogelijk te maken om je op een tweerichtingsfietspad te kruisen.  
De gebruikers van het fietspad mogen elkaar noch hinderen, noch in gevaar brengen, noch een gevaarlijk gedrag vertonen ten opzichte van de andere weggebruikers.

Als je op de rijbaan rijdt moet je zo dicht mogelijk bij de rechterrand ervan fietsen. Let toch op voor riooldeksels en openslaande portieren. De wegcode laat toe dat je ook op de rijbaan maximum met twee fietsers naast elkaar rijdt, behalve wanneer het kruisen met een tegenligger daardoor niet mogelijk is. In dat geval moet je dus achter elkaar gaan rijden. Buiten de bebouwde kom moet je bovendien weer achter elkaar gaan rijden als er een achteropkomend voertuig nadert. 

Enkele aanbevelingen

  • Het is belangrijk om je groep fietsers bij elkaar te houden om de verkeersstroom niet te hinderen.
  • Als je bij het naderen van een kruispunt van richting moet veranderen, moeten de eerste fietsers dit vroeg genoeg aangeven door met hun armen te zwaaien, zodat de laatste fietsers op hun beurt de automobilisten die de groep volgen kunnen waarschuwen. 
  • Tijdens de oranje of rode fasen van de verkeerslichten kan je groep voor stilstaande auto's plaatsnemen in de door bord F14 aangegeven voorrangszone voor fietsers tussen de twee doorgetrokken witte lijnen. Automobilisten moeten stoppen voor de tweede stopstreep.

In een groep van minstens 15 fietsers rijden
Een groep van minstens 15 deelnemers kan ervoor kiezen om de regels voor fietsers in groep te volgen. In dat geval moeten zij niet meer op het fietspad rijden. Zij mogen steeds met z'n tweeën naast elkaar op de rijbaan blijven rijden op voorwaarde dat ze gegroepeerd blijven.
Zo’n groep fietsers, die met z'n tweeën naast elkaar rijden, mag alleen de rechterrijstrook gebruiken. Als de rijbaan niet verdeeld is in rijstroken mogen zij niet meer dan de breedte van één rijstrook innemen en in geen geval meer dan de helft van de rijbaan.

Alles over fietsen in een grote groep (vanaf 15 deelnemers) en de omkadering ervan door wegkapiteins en begeleidende auto’s wordt uitgelegd in een volgend artikel.

Christian ARNOULD, Roland POTOMS en Werner VAN CANT

Lees ook:
Een fietsopstelvak of OFOS: de gebruiksaanwijzing!
De plaats van de fietser op de openbare weg
Fietsers in het verkeer, specifieke situaties